Brusselaar voor het eerst armste Belg, maar aantal werklozen daalt
De kantoren van Actiris (archiefbeeld). Foto: blg

Het netto-inkomen van de Brusselaars is de voorbije jaren flink gedaald en voor het eerst lager dan dat van de Walen. Brusselaars zijn nu de armste Belgen, meldt De Tijd. De Brusselse dienst voor arbeidsbemiddeling Actiris meldt dan weer dat het aantal werklozen in de hoofdstad opnieuw onder de 100.000 is gezakt.

Nieuwe cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) tonen aan dat de economische activiteit in Brussel in de periode 2012-2014 daalde met 0,5 procent. Het beschikbare inkomen van de Brusselaar verminderde in de periode 2009-2013 elk jaar en in totaal met 3 procent.

Dat de welvaart van de Brusselaars vermindert, heeft meerdere redenen. Rijke gezinnen verhuizen naar de Brusselse rand en de slechte mobiliteit doet steeds meer Brusselse bedrijven uitwijken naar Vlaams- en Waals-Brabant. De Vlamingen zijn nog steeds de rijkste Belgen.

Aantal werklozen daalt

De Brusselse dienst voor arbeidsbemiddeling Actiris komt dan weer met beter nieuws. Het Brussels gewest telde eind februari 99.828 niet-werkende werkzoekenden, of 7,1 procent minder dan een jaar eerder. Het is van 2009 geleden dat Brussel onder de kaap van 100.000 werklozen bleef. 

Het aantal jonge werklozen daalde met 10 procent op jaarbasis, tot 11.309: het laagste aantal jonge Brusselse werkzoekenden in een kwarteeuw. Het is de 33ste maand op rij dat de jeugdwerkloosheid er daalt.

De jeugdwerkloosheidsgraad blijft met 26,1 procent wel erg hoog. Een jaar eerder bedroeg de jeugdwerkloosheid in Brussel 27,6 procent, in februari 2014 was dat 27,6 procent.

De algemene werkloosheidsgraad in Brussel bedroeg in februari 18,2 procent, tegenover 20,3 procent een jaar eerder.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig