Afspraken met belastingparadijzen moeten op de schop, zegt CD&V
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Foto: Filip De Smet

Regeringspartij CD&V hekelt de fiscale afspraken die België heeft afgesloten met de Seychellen, Macao en het eiland Man. Zij laten bedrijven toe hun winst aldaar te parkeren om belastingen in België te ontlopen.

‘Ons land legt een boulevard aan naar fiscale paradijzen. Dit is maatschappelijk niet te verantwoorden.’ Dat zegt CD&V-Kamerlid Roel Deseyn in De Morgen. Hij hekelt daarmee de fiscale akkoorden die België heeft afgesloten met oorden als het eiland Man, de Seychellen en Macao.

Deseyn roept minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) op om die zogenaamde ‘dubbelbelastingverdragen’ te herzien. Wie al in het ene land belasting heeft betaald, moet dat niet nog eens doen in een ander land. Een logisch uitgangspunt voor heel wat landen, vindt ook Deseyn. Maar niet wanneer die akkoorden gesloten worden met belastingparadijzen.

België is, na het Verenigd Koninkrijk, koploper in het sluiten van dergelijke verdragen. Net geen honderd heeft ons land er afgesloten.

Transparantie

Deseyn wil de bestaande akkoorden met fiscale paradijzen herleiden tot louter afspraken over transparantie. Ook pleit hij voor duidelijker afspraken waardoor de belastbare basis van bedrijven niet afbrokkelt.

Aanpassingen zijn alleszins nog mogelijk. De verdragen met het eiland Man, de Seychellen en Macao zijn nog niet in werking. Ze werden en zevental jaar geleden ondertekend door de regering, maar zijn nog niet door alle Belgische parlementen geratificeerd. Voor alle duidelijkheid: CD&V stemde telkens voor.

Financiënminister Van Overtveldt zegt dat er geen nieuwe akkoorden met belastingparadijzen aankomen. Maar op afgesloten akkoorden wil hij niet zomaar terugkomen. ‘Dit zijn internationale afspraken tussen landen die volgens de geijkte kanalen en met een vaste procedure tot stand zijn gekomen’, zegt zijn woordvoerder Ferry Comhair aan De Morgen. ‘Maar bij misbruiken wordt er bijgestuurd.’