Wetenschappers: 'Zikavirus verhoogt kans op syndroom van Guillain-Barré'
Foto: AP

Het zikavirus, waardoor in Zuid-Amerika al miljoenen mensen besmet zijn en dat in verband wordt gebracht met de hersenaandoening microcefalie, zou ook gelinkt zijn met het sydroom van Guillain-Barré. Dat zeggen Franse wetenschappers in het medische vakblad The Lancet. Ze vrezen dat de landen die met het virus te maken hebben, ook een verhoogd aantal gevallen van de neurologische aandoening zullen zien.

Het gaat om 'de eerste keer dat een link wordt aangetoond tussen het zikavirus en het syndroom van Guillain-Barré', aldus professor Arnaud Fontanet, coördinator van de studie en verantwoordelijke van de epidemiologie-eenheid van het Institut Pasteur in Parijs. 'Het risico om het syndroom van Guillain-Barré te ontwikkelen door het zikavirus 2,4 op 10.000'.

'In de regio waar het zikavirus zich heeft verspreid, zullen de gezondheidsdiensten waarschijnlijk ook een significante stijging zien van het aantal patiënten met serieuze neurologische aandoeningen', waarschuwt de studie. 'Waar mogelijk zou de capaciteit moeten uitgebreid worden voor patiënten die intensieve zorg nodig hebben.'

Gegevens uit Frans-Polynesië

De studie is gebaseerd op gegevens die verzameld werden in Frans-Polynesië, waar tussen oktober 2013 en april 2014 twee derde van de bevolking getroffen werd door een epidemie van het virus. 

De bevestiging van het verband berust op drie elementen. Zo werden er 20 keer meer gevallen van het syndroom geregistreerd dan gewoonlijk tijdens de epidemie in Frans-Polynesië, en hadden patiënten een week voor ze neurologische problemen kregen tekenen van een zikabesmetting.

Bovendien vonden de onderzoekers bij alle patiënten met Guillain-Barré een recente aanwezigheid van het zikavirus, en uit bloedtesten bleek dat de antilichamen bij 93 pct van de patiënten recentelijk werden ontwikkeld. Uit het onderzoek blijkt wel niet welk mechanisme ervoor zorgt dat het virus leidt tot het neurologisch syndroom.

De studie wordt door bepaalde experts positief onthaald, anderen zijn eerder afwachtend, aangezien de resultaten van de studie mogelijk enkel van toepassing zijn in de onderzochte regio.

Het syndroom van Guillain-Barré, dat leidt tot het onvoldoende functioneren van de spieren en verlammingen, wordt in verband gebracht met virale infecties, zoals griep of dengue, maar ook met bacteriële infecties.