CDH wil extreem magere modellen uit bladen en van catwalks bannen
Foto: afp
De oppositiepartij CDH dient een wetsvoorstel in om naar Frans voorbeeld alleen nog modellen met een gezonde BMI toe te laten. Een belangrijk signaal voor jongeren die kampen met anorexia, zeggen experts in eetstoornissen. Een onzinnig idee, klinkt het bij het modellenbureau.

Als het wetsvoorstel van de Luikse politica Vanessa Matz (CDH) in het federaal parlement wordt goedgekeurd, kan een fotomodel van 1 meter 75 met een gewicht van 55 kilo straks niet langer aan de slag.

Modellen moeten in het voorstel een medisch getuigschrift kunnen voorleggen waaruit blijkt dat ze een gezonde body mass index (BMI) hebben. De BMI is het cijfer dat de verhouding tussen lengte en gewicht aangeeft. Een gezonde BMI voor een volwassene ligt tussen 18,5 en 25 – een vrouw van 1 meter 75 die 55 kilo weegt, heeft een BMI van net geen 18.

Bij een foto van een model dat dunner of dikker werd gemaakt, moet volgens het wetsvoorstel ook verplicht een disclaimer staan dat het om een bewerkte foto gaat. Met die maatregelen wil het CDH de strijd tegen anorexia opvoeren.

Belachelijk

Frankrijk voerde vorig jaar al een wet in waardoor alleen mannen en vrouwen met een gezond gewicht als model kunnen werken.  Ook Israël vraagt al aan modellen een medisch getuigschrift dat bewijst dat ze geen ondergewicht hebben.

Bij het internationale modellenbureau Dominique Models in Brussel zijn ze niet te spreken over het voorstel om het Franse en ­Israëlische voorbeeld te volgen. ‘Een belachelijk idee’, vindt Veronique Vermeire, scout bij Dominique Models. ‘Voor ons en onze meisjes betekent zo’n verplichting vooral veel administratieve rompslomp. Onze modellen die voor Franse agentschappen en klanten werken, moeten nu al voor elke opdracht in Parijs verplicht bij de arts om een gezondheidsattest. Al onze modellen hebben een gezonde BMI, we verwachten absoluut geen problemen als de wet er zou komen. De extreem magere modellen die je vijf jaar geleden zag, zie je vandaag nog amper. Meisjes die te mager zijn, krijgen gewoon geen werk.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in