Zaak-Jonathan Jacob: Oud-directeur en psychiater in beroep
Foto: BELGA

De oud-directeur en een psychiater van het centrum Broeders Alexianen uit Boechout gaan in beroep tegen hun veroordeling in de zaak rond Jonathan Jacob. Dat meldt de VRT.

Voor hun aandeel in de dood van Jonathan Jacob kregen de toenmalige directeur en de psychiater tot zes maanden cel met uitstel voor schuldig verzuim.

Volgens de rechter hadden ze destijds ‘te snel’ beslist om Jonathan Jacob niet op te nemen, terwijl hij alle symptomen vertoonde van een amfetaminepsychose.

Jonathan Jacob (26) stierf op 6 januari 2010 in een politiecel van Mortsel na een interventie van het Bijzonder Bijstandsteam van de Antwerpse lokale politie (BBT, ‘de bottinekes’). Zeven BBT’ers werden vorig jaar schuldig bevonden aan de onopzettelijke doding van Jonathan Jacob.

Ook de oud-directeur en de hoofdpsychiater werden toen veroordeeld wegens schuldig verzuim omdat ze tot twee keer toe geweigerd hadden Jonathan Jacob op te nemen. Alle beklaagden lieten toen verstek gaan, zodat het proces moest worden overgedaan.

Het tweede vonnis was identiek aan het eerste. De BBT’ers daagden niet op in de rechtbank. Hoofdpsychiater Geert D. (57) en Marc V. (65), de toenmalige directeur van de instelling in Boechout wel. Ze werden gesteund door een vijftigtal personeelsleden.

Zeven politiemensen van het Bijzondere Bijstandsteam (BBT) kregen vier maanden met uitstel en 275 euro boete voor ‘onopzettelijke doding’. Of zij de uitspraak aanvechten, is nog niet bekend.