Het blijft koffiedik kijken hoe de energieprijzen zullen evolueren de komende jaren. Ook vanuit een milieuperspectief ligt de nadruk steeds meer op spaarzaam omspringen met energiebronnen. Kortom, zuiniger verwarmen wordt voor iedereen een prioriteit. Maar kan dat ook zonder verlies aan comfort of zonder een hele gedragsverandering te eisen? Slimme thermostaten, zoals de Anna-thermostaat, wijzen de weg naar een groener, goedkoper bestaan, zonder in te boeten op levenskwaliteit.
Energie is een grote kostenpost
Energie neemt een belangrijke hap uit het huishoudbudget. Wie zijn woning met aardgas verwarmt, betaalt (met de cijfers van september 2015 verschaft door het VREG) per jaar 1280 euro. En hoewel een modaal gezin in het voorbije jaar zijn gasrekening gemiddeld lichtjes zag dalen, is de kans groot dat de trend op de langere termijn stijgend zal zijn. Er zijn dus zeker redenen genoeg om efficiënter te verwarmen - en zo geld te besparen.
Welke opties om te besparen?
Er zijn een aantal zaken die je kunt doen om de verwarmingskosten te drukken, zoals het beter isoleren van de woning. Daarnaast valt er in de meeste gevallen nog een mooie besparing te realiseren door efficiënter te verwarmen. Er zijn namelijk nog heel wat situaties waarbij de centrale verwarming niet doeltreffend wordt ingezet. Denk dan aan een timer die de verwarming ook laat opspringen als je een dag niet thuis bent of het fenomeen waarbij een koud huis bestreden wordt door de thermostaat op 25 graden Celsius te zetten.
De oplossing voor al die inefficiëntie is een stukje intelligentie te introduceren aan de kant van de thermostaat. Anna is een uitstekend voorbeeld van zo’n slimme thermostaat. Maar hoe helpt zo’n apparaat geld uitsparen? Het antwoord is: op verschillende manieren.
Proactieve werking
De Anna-thermostaat pakt het probleem van overbodig verwarmen op twee manieren aan. Om te beginnen wordt enkel verwarmd als het nodig is. Door geofencing weet de thermostaat wanneer je thuis bent, zodat de verwarming nooit staat te draaien voor een lege woning. Daarnaast leert de Anna-thermostaat hoe je huis opwarmt, zodat de verwarmingsketel net lang genoeg draait om een bepaalde temperatuur te bereiken.
Welk weer is het?
Of het nu buiten ijskoud is of toch wat milder, een klassieke thermostaat zal op dezelfde manier functioneren. De Anna-thermostaat weet dankzij een verbinding met het internet wel hoe het zit met de weersituatie en past zich daarop aan. Zo verwarm je het huis nog net iets efficiënter.
Anna Focus
Meten is weten, en helpt je besparen. Regelmatig stuurt de Anna-thermostaat je een mail met daarin de evolutie van je verbruik. Vergelijkingen met andere Anna-gebruikers en tips helpen je nog meer te besparen.
Zonder comfortverlies
Het revolutionaire aan de Anna-thermostaat is dat er niet zomaar in het wilde weg geknipt wordt in het verwarmen, met een kil huis tot gevolg. De Anna-thermostaat elimineert net de momenten waarop er eigenlijk nutteloos verwarmd wordt. Van comfortverlies is er dus geen sprake!