Je belt, surft, mailt en tweet met je smartphone. Maar wist je dat het mobiele toestel in je broekzak of handtas een heuse afstandsbediening is voor je centrale verwarming?

Er is een reden waarom we steeds vaker over een ‘smartphone’ spreken en niet langer over een ‘gsm’. Waar die laatste in de eerste plaats diende om te bellen en te sms'en, is de smartphone een veel flexibeler apparaat. Een van de vele rollen die een smartphone kan aannemen is die van afstandsbediening. Je denkt dan wellicht aan het bedienen van je tv, maar dat is zeker niet de enige mogelijkheid. We zoomen graag in op een van de interessantste toepassingen: de slimme Anna-thermostaat.
 

De klassieke thermostaat

De kans is groot dat je huidige thermostaat in de woonkamer hangt. Misschien heb je een timer ingesteld, zodat het ’s morgens lekker warm is aan de ontbijttafel. Voor de avond is er geen timer voorzien, want je komt niet altijd op hetzelfde uur thuis. Je zal de verwarming zelf wel een aantal graden hoger zetten. Een klein half uur later is het huis eindelijk echt op temperatuur…

 

Veel nadelen

Het is duidelijk dat werken met een klassieke thermostaat aardig wat nadelen heeft. Zit je een dagje thuis te werken in het bureau op de eerste verdieping en krijg je het kou, dan moet je het werken even onderbreken en heel het huis doorkruisen om een knop op de thermostaat in te drukken. Dat is niet altijd handig. Hoe vaak is het wel niet dat je een tijdje in de kou zit, vooraleer je de stap naar de thermostaat maakt? Veel mensen hebben bovendien de neiging om de knop dan meteen overdreven hoog te draaien. Zo gaat het snel van te koud naar te heet.

 

8 op 10 gebruikt de Anna-app

Een slimme thermostaat biedt soelaas, want die kan je via je smartphone bedienen. Uit onderzoek blijkt dat acht op tien mensen die een Anna-thermostaat gebruiken, deze bedienen via de app. Dat is een zeer hoog cijfer, maar wel een dat zeer begrijpelijk is. Het bijregelen van de temperatuur is immers kinderspel via je eigen smartphone en tablet. De strak vormgegeven app maakt het nog makkelijker, want met een simpele ‘swipe’ maak je het snel warmer of wat frisser. Ja, ook als je boven achter de computer een rapport voor de baas zit te tikken.

 

Ook buitenshuis

Binnenwandelen in een ijskoud huis en dan moeten wachten tot alles opgewarmd is, behoort dankzij de Anna-app ook tot het verleden. Je kunt immers vanop afstand de Anna-thermostaat instellen, bijvoorbeeld net voor je in de auto of trein naar huis stapt. Ook het omgekeerde scenario wordt mogelijk: als je ’s morgens vergeet de verwarming lager te zetten, doe je dat alsnog tijdens het pendelen.

 

Lager verbruik én meer comfort

Met een slimme thermostaat, zoals Anna, moet je niet kiezen tussen een lager verbruik of een hoger comfort. Je kan tot 15% minder verbruiken, terwijl het lerende vermogen, de app en de inzichten via Anna Focus, het maandelijkse rapport over je verbruik, je net meer mogelijkheden bieden.