De slimme thermostaat Anna is handig, verhoogt je comfort en doet de verwarmingsonkosten dalen. Deze drie troeven verklaren meteen de hoge tevredenheidscijfers onder Anna-gebruikers.

Het resultaat van een grote bevraging bij Anna-gebruikers windt er geen doekjes om: de meesten die kiezen voor deze slimme thermostaat zijn daar gelukkig over. 86 procent zegt tevreden te zijn met Anna, een bijzonder hoog cijfer. Driekwart van alle gebruikers zou ook niet aarzelen om vrienden en familie te adviseren om een Anna-thermostaat te installeren in huis.

 

Belangrijk motief

“Verbouwingen, een vernieuwing van de radiatoren en investeringen in extra isolatie van de muren en het dak hebben we net gedaan. Een slimme thermostaat leek de logische volgende stap richting energie besparen”, luidt de motivatie van een Anna-gebruiker, als we hem vragen waarom de stap naar een slimme thermostaat werd gezet. Het is een motief dat wel vaker terugkomt. Een slimme thermostaat wordt - terecht – gezien als een manier om te besparen op het energieverbruik.

 

Niet onnodig verwarmen

Maar hoe bespaar je nu concreet geld met Anna? De slimme thermostaat realiseert dat op verschillende fronten. Om te beginnen wordt er komaf gemaakt met alle momenten waarop het huis verwarmd wordt terwijl het eigenlijk geen nut heeft. Een voorbeeld: je hebt op je klassieke thermostaat ingesteld dat de woning elke dag van 6 uur ’s morgens tot 22 uur ’s avonds verwarmd wordt, maar op zondag ben je meestal buitenshuis omdat je zoon moet voetballen of je op familiebezoek gaat. Maar toch stookt je ketel op dat moment heel het huis warm. Met

een slimme thermostaat wordt dat vermeden. Anna ‘leert’ namelijk dat je er op zondag meestal niet bent. Anna doet dan een voorstel om je programmatie aan te passen. Blijf je toch een zondag gezellig thuis, dan houdt de slimme thermostaat het huis lekker warm. De Annaapp merkt immers via de GPS-oplossing van je smartphone wat jouw positie is ten opzichte van je huis. Zo zorgt ‘geofencing’ ervoor dat je woning steeds warm is als je thuiskomt.

 

Vanop afstand bedienen

Bij de bevraging bleek de afstandsbedieningsfunctie de hoofdreden om voor Anna te kiezen. Een ouderwetse thermostaat biedt je qua bediening helemaal geen keuze. Wil je de temperatuur aanpassen, dan wordt het een kwestie van naar het kastje in de woonkamer stappen. Maar een slimme thermostaat is perfect te bedienen vanuit je luie zetel. Heel eenvoudig via de Anna-app, beschikbaar voor grote en kleine mobiele toestellen. De Anna-app kun je bovendien onderweg openen om de centrale verwarming thuis te bedienen. Wellicht daarom dat 53 procent van de gebruikers Anna effectief via hun smartphone of tablet bedienen, tegen ‘slechts’ 37,4 procent via de thermostaat zelf. “Als we enkele dagen weg zijn, dan controleren we via de app op de tablet of de thermostaat effectief op nachtfunctie staat”, verklapt een bevraagde.

 

Inzicht in je verbruik

Er is nog een aspect van Anna dat heel veel gebruikers op prijs stellen: Anna Focus. Via Anna Focus, dat je aangeleverd krijgt per maandelijkse mail, krijg je informatie over je verbruik en ontvang je een vergelijking met andere (anonieme) Anna-eigenaars. Die inzichten helpen je actief te werken aan hoe je verwarmt en energie verbruikt. “De vergelijking met vorige maand geeft een goed beeld. Zeker ook omdat de buitentemperatuur ook vergeleken wordt”, zegt Isabelle. Zij is zeker niet de enige die te spreken is over de rapporten, want bijna 89 procent zegt tevreden tot zeer tevreden te zijn met Anna Focus. Zowel de inhoud als de relevantie wordt geprezen. Het is gewoon heel handig. 

 

Past zich aan jouw huis aan

Klassieke thermostaten verwarmen tot ze een bepaalde temperatuur bereiken. Naargelang de woning kan dat lang of minder lang duren. Maar als je wilt dat het huis tegen een bepaald uur pakweg 21 graden Celsius warm is, dan moet je dat zelf inschatten en tijdig de thermostaat aanpassen. Bij Anna is dat niet nodig, want deze slimme thermostaat leert de eigenschappen van je woning kennen en bepaalt na een tijd het gebruik zeer accuraat wanneer de verwarming moet worden ingeschakeld. Dat lijkt misschien niet zo belangrijk, maar schattingen stellen dat er zo tot vijftien procent kan bespaard worden. Dat is best significant!

 

Comfort ontmoet zuinigheid

Het interessante aan de Anna is dat het geen of-verhaal is. Je moet niet kiezen tussen een lager verbruik of een hoger comfort. Een slimme thermostaat bespaart je geld door effectiever te verwarmen, terwijl het lerende vermogen, de handige app die je thuis en onderweg kunt gebruiken, en de inzichten via Anna Focus je net meer mogelijkheden bieden.