Nu al slimmer wonen
Foto: Shutterstock
De intelligente woning lijkt toekomstmuziek, maar is veel minder ver weg dan vele mensen denken. De slimme thermostaat maakt futuristische technologie nu al beschikbaar. Hij leert je gedrag en verwarmt automatisch enkel wanneer het nodig is.

Het is een beeld dat in menige sciencefictionfilms voorkomt: het hoofdpersonage wandelt zijn woning binnen en met een simpel stemcommando laat hij allerlei zaken gebeuren. Helaas zijn we nog niet bij het punt dat we zoals Tony Stark in ‘Iron Man’ en ‘The Avengers’-films even onze robotbutler J.A.R.V.I.S kunnen opdragen om de verwarming bij te regelen. Dat één enkele smart home-computer alle mogelijke zaken in een woning automatiseert, dat is inderdaad nog toekomstmuziek. 

Alles wordt ‘smart’

Er is al een aantal jaren een duidelijke trend richting ‘smart home’. De opmars is immens, zegt marktonderzoeker Gartner: “Tegen 2022 zal elk huis 500 slimme toestellen bevatten, zelfs al vinden de meeste mensen ‘smart home’ op dit moment nog een nevelige term die de meerwaarde niet duidelijk maakt.”

Een interessant ijkpunt is de CES-beurs, dat elk jaar heel de technologiewereld naar Las Vegas lokt. Het lijstje voorgestelde producten die het etiket ‘smart’ dragen, leek dit jaar bijna oneindig en ging van grote merken (Samsung die zijn tv’s laat communiceren met smart home-producten, incluis een slimme matras) tot kleine startups (Lifefuels, met een drinkbus dat de inhoud analyseert op voedingswaarde).

 

Apps zijn de sleutel

De diversiteit aan slimme producten is heel groot, maar dikwijls duiken dezelfde elementen op. Bijna altijd moet je ze bedienen via een app op je telefoon of tablet. Apps hebben voor een belangrijke doorbraak gezorgd: waar vroeger alles een eigen bediening had (en dat kon een kastje aan de muur zijn of een zapper in de hand), doe je nu alles met het mobiel toestel dat je op zak hebt. Naar je smartphone grijpen en een app openen is voor velen tweede natuur geworden.  Gek genoeg krijg je wel een paradox: via een app werken geeft je meer controle, maar tegelijkertijd betekent ‘smart’ ook dat apparaten meer zelf doen. Onder meer omdat ze geleerd hebben van jouw gedrag.

 

Stap per stap

Net omdat ‘smart home’ zo’n brede noemer is, valt het soms moeilijk te vatten. Smart home is immers even goed verlichting die aangaat als je het huis nadert als een koelkast waarmee je kunt chatten. Geen echt nieuwe producten dus, maar vaak bestaande apparaten die opeens nieuwe dingen kunnen.

De slimme thermostaat, zoals Anna, is daar een prima voorbeeld van. Iedereen heeft al jaren een thermostaat, maar gebruikt die vaak net als een lichtschakelaar. Verwarming aan, verwarming uit. Een smart thermostaat oogt niet alleen veel beter dankzij zijn strakke design, maar bevat bovendien veel meer technologie en is verbonden met het internet. Prompt wordt de verwarming veel efficiënter geregeld, door slimme, proactieve algoritmes. Wat beter is dan een timer of een persoon die (te laat) reageert op temperatuursveranderingen. Bovendien kan je de thermostaat vanop afstand bedienen en leert hij hoe lang het duurt om je huis op te warmen Je krijgt ook maandelijks een rapport dat je inzicht in je verbruik verschaft, het met dat van andere, gelijkaardige gebruikers benchmarkt en tips op maat geeft om je factuur te drukken.