Ouders te weinig in dialoog met hun kinderen
Foto: rr

Nogal snel wordt gezegd dat ouders vandaag geen grenzen meer stellen. Uit de resultaten van onze opvoedingstest blijkt net het omgekeerde: Vlaamse ouders zeggen daar kampioenen in te zijn. Wat beter kan, is in dialoog gaan met kinderen, ook over de regels, en keuzemogelijkheden bieden.

‘Je hoort en leest soms dat kinderen en jongeren tegenwoordig brutaal zijn omdat hun ouders hen niet meer in de hand hebben. Het is een kritiek die in elke generatie terugkomt. Dat beeld klopt absoluut niet met hoe Vlaamse ouders zichzelf zien. Wij hadden dit wel verwacht’, zeggen professor Maarten Vansteenkiste en Bart Soenens, allebei verbonden aan de Vakgroep ontwikkelings-, persoonlijkheid- en sociale psychologie van de UGent.

Zij ontwikkelden de opvoedingstest die eind vorig jaar op de website van De Standaard werd gelanceerd.

De meeste ouders van jonge kinderen vinden het heel belangrijk om grenzen te stellen en structuur aan te bieden. Grosso modo zijn Vlaamse ouders erg weinig chaotisch. Dat is goed, want ouders met een chaotische opvoedingsstijl zeggen nu eens zus en dan weer zo. Ze zijn onvoorspelbaar en dat is verwarrend voor kinderen.

Autonomie

Op een andere as is nog behoorlijk wat vooruitgang te maken. Met name: de vraag of ouders de autonomie van hun kind aanmoedigen, bijvoorbeeld door inspraak te geven en keuzemogelijkheden aan te bieden, of ook door activiteiten zo leuk en uitdagend mogelijk te maken. Dit alles doen ouders relatief minder vaak.

Toch kwam driekwart van de deelnemers uiteindelijk uit bij een combinatie van grenzen stellen en de autonomie van je kind aanmoedigen. Goed nieuws, want deze combinatie is het meest bevorderlijk voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren, zeggen de onderzoekers.

‘Mogelijk zijn ouders bang dat hun kind “de baas gaat spelen”. Maar inspraak geven betekent niet dat je jezelf als ouder monddood maakt.’

Faalangst

Wees waakzaam voor de kloof die kan ontstaan tussen je eigen perceptie en die van je kind, waarschuwen de onderzoekers. Hoewel ouders zelf aangeven dat ze veel structuur bieden, kan je kind dit anders ervaren. Bijvoorbeeld: hulp bieden is goed, maar alleen als er een echte hulpvraag is. Anders wordt het als bemoeizucht en controle ervaren.

Bij een te controlerende aanpak kan ook faalangst op de loer liggen, bijvoorbeeld wanneer ouders eigen initiatief van het kind onderdrukken en vaak taken overnemen. Bij de minste fout zakt de zelfwaarde weer als een pudding in elkaar.

Daarom adviseren de onderzoekers om vooral concrete feedback te geven op gedrag, inspanning of strategie van je kind. Dus bij een tekening niet zeggen: ‘Je bent een echte artiest’. Maar wel: ‘Ik zie dat je mooie kleuren hebt gebruikt’.

Stop uw kinderen vanavond op tijd in bed en volg de masterclass opvoeding vanaf 20 u. op onze site. Vooraf inschrijven is nodig: standaard.be/masterclass-opvoeding  

U kan nog steeds de opvoedingstest invullen en ontdekken welk type ouder u bent: standaard.be/opvoedingstest

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig