Saudi’s beschuldigen Rusland van schending staakt-het-vuren
Foto: AFP

De Saudische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir heeft zondag Rusland en het regime van president Assad beschuldigd van schendingen van het staakt-het-vuren in Syrië.

Het staakt-het-vuren in Syrië is zondag zijn tweede dag ingegaan en wordt over het algemeen goed nageleefd. Dat stelt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Maar volgens Saudi-Arabië, die de Syrische oppositie steunen, zijn er schendingen gebeurd door de Russische en Syrische luchtmacht. Damascus en de bondgenoten van het regime zouden het staakt-het-vuren zaterdag vijftien maal overtreden, onder meer met bombardementen op woonwijken.

Omgekeerd meldt het Russische leger zondag dat het bestand negenmaal is geschonden tijdens de eerste 24 uren.

‘Het naleven van de wapenstilstand is een belangrijke indicator voor de welwillendheid om tot een vreedzame oplossing te komen voor de Syrische crisis’, zei Al-Jubeir tijdens een persconferentie waarop ook de bezoekende Deense minister van Buitenlandse Zaken Kristian Jensen aanwezig was.

Ook de Saudi’s pleiten ervoor dat Assad zijn macht overdraagt.

IS uitgesloten van staakt-het-vuren

De meeste slachtoffers tijdens het staakt-het-vuren vielen bij een aanval van IS op Koerdische strijders in de stad Tall Abyad, in het noorden van Syrië vlak bij de grens met Turkije.

De terreurgroep, net zoals het Al-Nusrafront, het Syrische filiaal van het terreurnetwerk Al-Qaeda, uitgesloten van het staakt-het-vuren, had het gemunt op de zogenaamde Eenheden ter Bescherming van het Koerdische Volk (YPG).

Minstens zeventig IS-jihadisten, twintig Koerdische strijders en tien andere mensen lieten het leven, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in