VIDEO. Standard en Anderlecht delen punten na spannende topper
Foto: BELGA

Anderlecht en Standard konden een overwinning beide heel goed gebruiken, maar de Belgische Clasico leverde geen winnaar op. Na een geweldig spannende partij bleven de bordjes hangen op 3-3.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Standard kreeg al in de eerste minuut een grote kans. Proto moest een sterke reflex bovenhalen op een schot van Edmilson. De toon was meteen gezet, hoewel Anderlecht aanvankelijk slordig speelde. Tot Fai in de 12e minuut onder druk van Djuricic de bal verloor en Acheampong ermee aan de haal ging. Hij legde de bal in de loop van Suarez, die de 1-0 op het bord zette. Lang kon paars-wit echter niet genieten van de voorsprong, want amper twee minuten later stond het alweer 1-1. Najar ging onder de bal door en via Edmilson en Badji kwam de bal bij Santini, die Proto geen kans liet.

VIDEO. Bekijk de samenvatting

Anderlecht

Standard

De bezoekers waren de betere ploeg en Proto moest plat op een knal van Kosanovic. Aan de overkant claimde Anderlecht (terecht) een penalty na een fout op Buttner. Bij een corner op het halfuur trof Standard raak. Badji liet Kosanovic los en die werkte de 1-2 in doel.

Knotsgek slot

Na rust ging het thuispubliek achter zijn team staan, maar Defour en Okaka kondne hun pogingen niet kadreren. Niet veel later protesteerden de Anderlecht-spelers opnieuw voor een penalty na een duidelijke handsbal van Edmilson in de zestien. Lang duurde de frustratie echter niet want in de 55e minuut knikte Okaka de gelijkmaker via de lat en Valdes tegen de netten.

Anderlecht zette druk maar liep op een counter van Standard. Edmilson werdt perfect diep gestuurd op links, sneed naar binnen en haalde krachtig uit. De bal werd door Kara gedevieerd in doel: 2-3. Hasi bracht Lukebakio en Tielemans in en dat gaf meteen resultaat. Lukebakio kopte een vrije trap binnen: 3-3.

Okaka kreeg nog een goede kans, Tielemans knalde nog op de lat, Kosanovic testte nog de vuisten van Proto en een goal van Edmilson werd nog terecht afgekeurd van buitenspel, waardoor het bij een gelijkspel bleef.

In de stand vergeet Anderlecht te profiteren van het verlies van Club Brugge. Paars-wit telt nu 52 punten, zes minder dan Club en AA Gent. Standard blijft zevende met 38 punten, twee minder dan de nummer zes Zulte Waregem.

Opvallend: Anderlecht kon slechts één van zijn laatste tien wedstrijden tegen Standard winnend afsluiten. Dat was op 27 april 2014, een 2-1 zege. Paars-wit verloor vijf keer en bleef vier keer steken op een draw.

Herbeleef de wedstrijd hier!

Belangrijkste fases:

1’ Standard krijgt een vrije trap op de helft van Anderlecht en drukt de thuisploeg meteen achteruit. Anderlecht werkt de vrije trap weg, maar even later moet Proto wel scherp zijn om een schot van Edmilson te pareren!

12’ GOAL. Fai verliest de bal onder druk van Djuricic, Acheampong gaat ermee aan de haal. Plots is het drie tegen één, en dat werkt Anderlecht perfect af. Acheampong legt de bal in de loop van Suarez, die werkt af met een boogballetje!

14’ GOAL. Lang kan Anderlecht niet profiteren van de voorsprong. Dossevi wint het duel van Buttner op rechts en zwiept de bal perfect voor naar de tweede paal. Najar gaat onder de bal door, Edmilson kraakt zijn schot maar Santini duwt binnen: 1-1!

21’ Silvio Proto houdt Anderlecht recht met een knappe reflex. Kosanovic kan een corner vanop links zomaar vrijstaand trappen met een volley, Proto gaat gepast plat.

26’ De verdediging van Anderlecht staat te slapen bij een corner vanop links. Edmilson tikt de bal vrijstaand naar de tweede paal, Santini is te verrast en devieert de bal naast.

29’ Buttner pikt een afgeweerd schot van Acheampong op en gaat op de rand van de zestien neer na een fout van Scholz. De fout gebeurde wel degelijk in de box, maar Vertenten legt de bal er buiten. Defour knalt de vrije trap hoog over.

31’ GOAL. Anderlecht heeft zijn lesje niet geleerd bij de vorige twee corners. Opnieuw kan Kosanovic vrijstaand knallen omdat Badji hem laat lopen, met buitenkantje voet werkt hij fraai af!

52’ Anderlecht voelt zich bekocht, want het krijgt geen penalty na een duidelijke handsbal van Edmilson in de zestien! Die beroert het leer duidelijk na een vrije trap van Defour.

55’ GOAL. Anderlecht komt op gelijke hoogte na een knappe kopbal van Stefano Okaka! Die knikt de bal tegen de lat, via een grabbelende Valdes rolt de bal over de doellijn: 2-2!

66’ GOAL. Standard kreeg geen voet meer aan de grond, maar plots staat het toch 2-3 voor de Rouches na twee flitsen. Edmilson wordt perfect diep gestuurd op links, hij snijdt naar binnen en haalt krachtig uit. De bal wordt door Kara gedevieerd in doel, Proto is geklopt!

73’ GOAL. De wissel van Besnik Hasi draait bijzonder goed uit! Hij staat nog geen twee minuten op het veld, maar Dodi Lukebakio kopt de vrije trap van Anderlecht knap voorbij Valdes in doel! Het staat 3-3.

77’ Stefano Okaka lijkt op weg naar de 4-3, maar kan zich niet vrij dribbelen. Hij kapt dan maar naar binnen en haalt uit, maar Valdes pakt makkelijk in twee tijden.

81’ Lukebakio zet zich door op de rechterflank alsof er niemand staat te verdedigen, kijkt goed om zich heen en legt de bal terug op Tielemans. Die haalt staalhard (111 km/u) uit, maar zijn kanonskogel likt de lat en gaat buiten!

85’ Milan Kosanovic heeft een gave traptechniek en probeert Proto te verschalken. Zijn schot wordt door Proto weggebokst. Standard is nog niet uitgeteld!

86’ De netten van het Anderlecht-doel trillen na een corner, maar het doelpunt van Standard wordt afgekeurd wegens offside! Edmilson stond duidelijk offside, goed gezien van de lijnrechter.