PVDA-voorzitter Peter Mertens heeft zondagnamiddag een alternatief voorgesteld voor de ‘onrechtvaardige, onwettelijke en onnodige’ Turteltaks van minstens 100 euro die vanaf 1 maart ingaat. De studiedienst van de partij ontwikkelde een eigen ‘PayBack-plan’ dat de Vlaamse regering evenveel moet opleveren.
‘Lage inkomens, alleenstaanden en gezinnen moeten zich blauw betalen om de woekersubsidies en luxekorten voor multinationals zoals Katoennatie te betalen’, zei Peter Mertens op de PayBackDay voor zowat 2.000 leden en sympathisanten die naar het Brusselse Muntplein waren afgezakt.
De PVDA benadrukt dat de Turteltaks van de Vlaamse regering overbodig is. De studiedienst van de partij ontwikkelde een eigen ‘PayBack-plan’ met drie pijlers dat jaarlijks een klein half miljard euro oplevert of evenveel als de Turteltaks van de Vlaamse regering op kruissnelheid.
‘Als het PayBack-plan wordt doorgevoerd, kan de Turteltaks helemaal geschrapt worden, zowel voor gezinnen, zelfstandigen, mensen met elektrische verwarming en kleine bedrijven’, luidt het.
Drie pijlers
Om de Turteltaks te kunnen schrappen wil de partij een ‘zonneplantagetaks’ invoeren op de grote zonnepanelenparken van ondernemingen zoals die van Fernand Huts en Jan De Nul. Terwijl de subsidies op zonnepanelen voor de particulieren afgeschaft is, kunnen multinationals via een juridisch achterpoortje blijven genieten van ‘woekersubsidies’, klaagde de partij aan. De taks moet volgens Mertens 115 miljoen euro per jaar opbrengen.
De PVDA wil daarnaast de biomassacentrales zoals gepland in Langerlo en Gent vervangen door publieke wind- en zonne-energiecentrales, die evenveel energie opbrengen maar jaarlijks 186 miljoen euro minder kosten aan subsidies.
Tenslotte vindt PVDA dat de nucleaire winsten van Electrabel geïnvesteerd moeten worden in groene stroom, wat goed zou zijn voor 194 miljoen euro. De kerncentrales zijn immers reeds jaren afbetaald door de consument.
‘Sociaal, duurzaam en rechtvaardig’
Aangezien het ‘PayBack-plan’ van de PVDA evenveel opbrengt als de Turteltaks van de Vlaamse regering op kruissnelheid, kan deze laatste geschrapt worden. ‘We staan dus voor een keuze: een onrechtvaardige, onwettelijk en onnodige Turteltaks, of een sociaal, duurzaam en rechtvaardig PayBack-plan’, vatte Mertens samen.
Open VLD heeft intussen gereageerd dat de energieheffing evenredig wordt verdeeld over burgers en bedrijven, maar dat Vlaanderen niet bevoegd is voor de dertig grootste bedrijven, aldus minister Annemie Turtelboom.
PVDA-Kamerlid Raoul Hedebouw legde in zijn toespraak de nadruk op de btw-stijgingen die de federale regering heeft doorgevoerd. Hij pleitte ook voor de afschaffing van het Waalse kijk- en luistergeld, dat net als de Turteltaks 100 euro per jaar bedraagt.