Infantino opent FIFA-museum, ‘een mooi idee van Blatter’
Infantino (links) met museumdirecteur Stefan Jost Foto: AFP

Kersvers FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft zondagochtend het FIFA-museum in het Zwitserse Zürich geopend. ‘Dit was een mooi idee van Sepp Blatter’, verklaarde hij. De controversiële voorganger van Infantino wenste de voormalige secretaris-generaal van de UEFA dan weer ‘veel sterkte’ in een open brief.

Het museum, dat zo’n 140 miljoen Zwitserse frank (128 miljoen euro) kostte, kwam er op initiatief van Blatter. Met een oppervlakte van 3.000 m², verspreid over drie verdiepingen, wil het museum eer betuigen aan de ‘erfenis van het voetbal’.

De FIFA hoopt jaarlijks 250.000 bezoekers te mogen verwelkomen. In het museum is er onder andere plaats voor een eregalerij, driedimensionale weergaves en interactieve spelen. Er zullen ook verschillende tentoonstellingen worden georganiseerd en tal van memorabilia worden getoond.

‘Dit is een erg mooi museum, dat de universaliteit van het voetbal weergeeft. Dit museum was een mooi idee van Sepp Blatter’, stelde de 45-jarige Infantino, vrijdag tot FIFA-voorzitter verkozen.

Om het vertrouwen in de door corruptieschandalen geplaagde Wereldvoetbalbond te herstellen, werd op het buitengewoon congres in Zürich een pakket hervormingen goedgekeurd. Infantino wacht nu de zware taak die hervormingen in praktijk te brengen. ‘Ik ben blij verkozen te zijn, maar ik heb heel wat werk voor de boeg’, aldus de de Italiaanse Zwitser zondag. ‘Ik moet zeer snel te werk gaan. Er is een termijn van zestig dagen om de hervormingen toe te passen.

Blatter schrijft open brief

De voor zes jaar geschorste Blatter wenste zijn opvolger ‘veel sterkte’ in een open brief, gepubliceerd in Journal du Dimanche. ‘Beste Gianni, mijn voorzitter... Ik feliciteer je, maar weet dat de functie die je wou niet eenvoudig zal zijn. Men verwacht wonderen van jou in de context waarin je de FIFA overneemt, de FIFA die ik bijna 18 jaar geleid en 41 jaar gediend heb.’

‘Bereid je goed voor, maar wees waakzaam. Zelfs al steunt iedereen je en spreekt iedereen je aan met aangename woorden, weet dat vrienden zeldzaam zijn zodra je op de voorzittersstoel zit.’

‘Vrijdag om 18.01 uur, toen jij verkozen werd, viel er een gewicht van mijn schouders. Voortaan heb ik minder verantwoordelijkheden en meer tijd om me met mijn leven bezig te houden. Ik ben niet langer voorzitter. Maar ik omarm het Franse systeem waarbij je, eens voorzitter, voor altijd voorzitter blijft’, besloot Blatter.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in