Linkebeek wil Damien Thiéry opnieuw voordragen
Liesbeth Homans Foto: VRT

Damien Thiéry (MR) zal maandag op de eerste gemeenteraad na buitengewone verkiezingen in de faciliteitengemeente Linkebeek inderdaad opnieuw naar voren worden geschoven als nieuwe burgemeester. ‘Als de gemeenteraad dat doet, heb ik geen andere keuze dan die beslissing te vernietigen’, zei Vlaams minister van Binnenlands bestuur Liesbeth Homans eerder vandaag in De Zevende Dag.

Homans laat er geen twijfel over bestaan: als de gemeenteraad van Linkebeek beslist om Damien Thiéry (MR) naar voren te schuiven als nieuwe burgemeester, zal ze hem niet benoemen tot burgemeester.

‘De saga van Linkebeek gaat terug tot 2007’, stak Homans van wal in De Zevende Dag. ‘Men heeft 25.000 euro gespendeerd om net dezelfde mensen in de gemeenteraad te stemmen die daar al zaten. Dat is volgens mij een maat voor niets.’

‘Mijn decreten in het Vlaams Parlement zijn zeer duidelijk. Meneer Thiéry zal deze legislatuur niet benoemd worden. En die legislatuur loop tot 31 december 2018.’

Na het televieoptreden van Homans heeft Thiéry, al verschillende keren afgewezen als kandidaat-burgemeester omdat hij de taalwetten niet naleeft, intussen bevestigd dat hij inderdaad van plan is om zich maandag opnieuw te laten verkiezen op de gemeenteraad. Dat Homans 'geen rationele reactie' toont in de kwestie, stoort volgens Thiéry niet de inwoners van Linkebeek, maar alle Franstaligen die 'de pesterijen beu zijn'.

Media december boekt Thiéry een overweldigende overwinning bij de verkiezingen in Linkebeek. De verkiezingen moesten georganiseerd worden omdat alle dertien Franstalige raadsleden begin november collectief ontslag namen. Dat deden ze uit protest tegen de benoeming van het Vlaamse oppositielid Eric De Bruycker tot burgemeester door Homans.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in