Een duidelijke meerderheid van Zwitsers zegt neen tegen het omstreden voorstel van de rechts-populistische Zwitserse Volkspartij (SVP), ‘s lands grootste partij, om buitenlanders met een strafblad - ook al is dat maar miniem - automatisch uit te wijzen. Nu alle stemmen geteld zijn, blijkt dat 58,9 procent tegen stemde.

Vooral in de steden keerden veel Zwitsers zich tegen het voorstel. In Bazel stemde zeventig procent tegen. De opkomst bij de volksraadpleging lag met 63 procent ook bijzonder hoog.

'Er is genoeg angst gezaaid', reageerde Flavia Kleiner, hoofd van de brede coalitie van tegenstanders. 'Dit is een signaal van een groot deel van de samenleving dat Zwitserland een succesvol land is als het om diversiteit gaat.' Bijna een kwart van de 8,3 miljoen inwoners van Zwitserland heeft een buitenlandse nationaliteit. Enkel Luxemburg heeft een groter aandeel buitenlanders in Europa.

Toetssteen democratie

Het voorstel dat op tafel lag, hield in dat de huidige praktijk om elk individueel geval apart door een rechter onder de loep te laten houden, wordt uitgehold. De SVP had een lijst opgesteld van ernstige en minder ernstige misdrijven die zouden resulteren in een automatische uitzetting. Opvallend: ook wie maar enkele kilometer per uur te hard rijdt en wordt geflitst, zou zonder pardon de deur gewezen worden.

In Zwitserland is elke vierde burger een buitenlander. Er is een grote gemeenschap van migranten van de tweede en derde generatie, die riskeren te worden teruggestuurd naar het land van hun voorvaderen, ook al spreken ze de taal van dat land niet en hebben ze er geen sociale connecties.

Het Zwitserse volk sprak zich in 2010 al eens uit over het terugsturen van buitenlanders met een strafblad, ook al op initiatief van de SVP. Het voorstel werd toen goedgekeurd met 52,9 procent van de stemmen.

De Zwitserse regering en het parlement achten het ‘uitwijzingsautomatisme’ in strijd met de fundamentele regels en basisprincipes van de rechtsstaat en ook ingaand tegen het volkenrecht. Critici menen bovendien dat uitzettingen voor kleine misdrijven de overeenkomst van Zwitserland met de EU schenden over de vrijheid van verkeer, en de spanningen met Brussel verder kunnen opdrijven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in