Desalle sprokkelt met gebroken arm WK-punten, Van Horebeek (4e) beste Belg in Qatar
Clement Desalle Foto: BELGAIMAGE

Jeremy Van Horebeek (Yamaha) is zaterdag in Losail met een vierde plaats beste Belg geworden in de MX Grote Prijs van Qatar, openingsmanche in het wereldkampioenschap motorcross. Clément Desalle (Kawasaki) sprokkelde ondanks een gebroken arm drie WK-punten.

De zege in Losail was voor de jonge Sloveen Tim Gajser (Honda). De 19-jarige Gajser, vorig jaar kampioen in de MX2, won beide reeksen. Hij liet zo verrassend de Franse wereldkampioen Romain Fèbvre en de Rus Evgeny Bobryshev achter zich. Een vierde stek in de eerste reeks en een vijfde in de tweede volstond voor Van Horebeek niet voor een podiumplaats. De Italiaanse achtvoudige wereldkampioen Antonio Cairoli (KTM) bleef hij wel nog net voor. Kevin Strijbos (Suzuki), in de reeksen achtste en negende, werd achtste, Desalle twintigste. Desalle, die twee weken geleden de ellepijp in zijn linkerarm brak, ging met het oog op WK-punten toch van start. In de eerste reeks moest hij kort voor het einde wegens mechanische pech de strijd staken. Hij reed toen in twintigste positie. In de tweede reeks finishte hij als negentiende.

In de MX2 waren beide reekszeges voor de Nederlander Jeffrey Herlings (Kawasaki). De Fransman Dylan Ferrandis (Kawasaki) werd twee keer tweede, de Letlander Pauls Jonass twee keer derde. Brent Van Doninck (Yamaha), in de reeksen achtste en vierde, was met een vijfde plaats beste Belg. Jens Getteman (KTM) werd tiende, Damon Graulus (Honda) zestiende.