Vakbonden verontwaardigd over pensioenverhoging van 8 euro per maand
Foto: Photo News
Een klein groepje gepensioneerden krijgt 0,7 procent meer pensioen van de regering. Veel te weinig, vinden de vakbonden. 'Het gaat om 8 euro per maand', klaagt ACV-voorzitter Marc Leemans aan in Het Nieuwsblad. 'Dat is minder dan een aalmoes.' Bovendien gaat de verhoging naar amper vier procent van alle gepensioneerden.

De regering kondigde vrijdag een verhoging met 0,7 procent van de minimumpensioenen aan. Maar die gaat enkel naar wie een volledige loopbaan van 45 jaar gewerkt heeft.

'Het is immers niet normaal dat een alleenstaande na een volledige loopbaan maar een pensioen krijgt van 1.145 euro', zegt minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). 'Deze maatregel draagt bij tot het versterken van de band tussen de beroepsloopbaan en het pensioenbedrag.' Zo’n 76.000 gepensioneerde werknemers genieten van de maatregel, net als 170.000 gepensioneerde zelfstandigen.

'De 1,9 miljoen andere gepensioneerde werknemers blijven in de kou', zegt ACV-voorzitter Marc Leemans. 'Zij hebben hun pensioen zien dalen met een indexsprong, terwijl ze wel de hogere kosten moeten dragen door de verhoging van allerlei facturen door de regeringen.' Vooral veel vrouwen met een onvolledige loopbaan grijpen daardoor naast de maatregel.

Bovendien is het voorziene bedrag veel te laag volgens hem. 'Die 0,7 procent komt neer op 8 euro per maand. Alleen al om de indexsprong te compenseren is 23 euro nodig.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in