In de Amerikaanse staat South Carolina wordt zaterdag gestemd voor de Democratische nominatie in de aanloop naar de presidentsverkiezingen. Hillary Clinton heeft een overweldigende overwinning behaald en overklast zo voor het eerst haar concurrent Bernie Sanders.

Hillary Clinton heeft vertrouwen getankt in de aanloop naar Super Tuesday, wanneer elf staten moeten stemmen. Ze presteerde uitzonderlijk goed in South Carolina: Clinton haalde maar liefst 76 procent van de stemmen, tegen 23 procent voor haar rivaal Bernie Sanders.

'Morgen gaat deze campagne nationaal', zei de presidentskandidate in haar overwinningsspeech. 'We gaan vechten voor elke stem in elke staat.'

Clinton richtte vervolgens ook tot de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Ze haalde zijn campagneslogan onderuit: 'We moeten Amerika niet opnieuw groot maken, de Verenigde Staten zijn nooit opgehouden met groots te zijn. We moeten dit land wel weer één maken.'

Zwart kiespubliek

Clinton was al favoriet in deze staat, waar de meerderheid van het democratische kiespubliek zwart is. Volgens alle peilingen gaat Clinton het met grote voorsprong halen. Ze heeft hard gewerkt op deze staat en heeft een stevige overwinning ook nodig om de overhand te kunnen nemen in de race naar de Democratische nominatie.

De fenomenaal stijgende populariteit van Bernie Sanders joeg de voorbije weken een paniekgolf door het Clinton-kamp. Niet alleen haalde Sanders New Hampshire en op een haar na ook Iowa binnen, vorige week in Nevada kwam hij aardig dicht bij een nieuwe overwinning (47,2% tegenover 52,7% voor Clinton). En dat in een staat met een grote latino-bevolking, waarvan vooraf werd aangenomen dat Clinton er met gemak zou winnen.

Toch zouden de kaarten dit keer anders liggen. Het gaat in South Carolina om de vierde democratische voorverkiezing. Tijdens ‘Super Tuesday’ op 1 maart worden in liefst 11 staten tegelijk voorverkiezingen bij de Democraten gehouden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in