Elizabeth Armitstead (Boels-Dolmans) heeft zaterdag de elfde editie van de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen gewonnen. De 27-jarige Britse wereldkampioene was de sterkste na een wedstrijd over 124 kilometer, met start aan de Gentse Blaarmeersen en aankomst op de Emile Clauslaan. Op 13 kilometer van de finish zette ze een geslaagde solo op, de Nederlandse Chantal Blaak won de sprint voor de tweede plaats voor de Australische Tiffany Cromwell.

De wedstrijd zat een tijdlang op slot tot zich bij de beklimming van de Paterberg - de vijfde van negen hellingen - een kopgroep vormde met twintig rensters. Voor de Zweedse Emma Johansson, eindlaureate in 2011 en 2012, en de Nederlandse Lucinda Brand ging het allemaal te traag en zij trokken in de aanval. Dit tweetal kreeg wat verderop het gezelschap van Anna van der Breggen, de laureate van vorige editie, wereldkampioene Armitstead, Chantal Blaak, Megan Guarnier, Alexis Ryan, Amy Pieters, Annemiek van Vleuten en Gracie Elvin. Maar ook deze groep kreeg geen vrijgeleide en nog voor de beklimming van Ladeuze smolt alles opnieuw samen.

Ter hoogte van de kasseizone van de Lippenhovestraat versnelden Armitstead en de Australische Elvin. Met nog zowat 13 kilometer voor de boeg ontdeed de Britse zich van haar enige metgezel en trok alleen in de aanval. De wereldkampioene kwam niet meer in de problemen en kon na twee opeenvolgende derde plaatsen, in 2014 en 2015, de Omloop Het Nieuwsblad nu eindelijk eens op haar naam schrijven.

Armitstead wint als topfavoriet Omloop Het Nieuwsblad bij de vrouwen!

Geplaatst door Omloop Het Nieuwsblad op zaterdag 27 februari 2016

Uitslag:

1. Elizabeth Armitstead (GBr/Boels Dolmans) de 124 km in 3u23:05 (gem. 36,340 km/u)
2. Chantal Blaak (Ned) op 0:29
3. Tiffany Cromwell (Aus)
4. Leah Kirchmann (Can)
5. Shelley Olds (VSt)

Bekijk hier de volledige uitslag!