G20 waarschuwt: ‘Brexit zou globale shock zijn’
Foto: REUTERS

De ministers van Financiën van de twintig grootste economieën ter wereld zitten dit weekend samen in China. Ze waarschuwen voor een wereldwijd economische shock als Groot-Brittannië de Europese Unie zou verlaten. Dat melden Reuters en BBC.

De ministers van Financiën van onder andere China, Japan, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zitten samen met Christine Lagarde, de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De ministers van Financiën en de voorzitters van de nationale banken zijn het unaniem eens dat een Brexit dit jaar een van de grootste economische gevaren is. Dat heeft de Britse minister van Financiën Osborne bevestigd.

Op 23 juni vindt in Groot-Brittannië het referendum plaats. De Britse bevolking moet dan antwoorden op de vraag of Groot-Brittannië de Europese Unie moet verlaten.

Dat referendum wordt duidelijk met argusogen gevolgd. ‘De zaak wordt hier doodserieus genomen’, zegt Osborne aan de BBC. ‘De Brexit zou een shock zijn voor de wereldeconomie. Daar zijn de financiële leiders het hier over eens.’

‘Als het een schok betekent voor de wereldeconomie, beeld je dan eens in wat het met ons land zal doen’, besloot Osborne.

De G20 is een forum van de economisch sterkste landen dat de financiële toestand in de wereld bespreekt. De G20 bestaat uit negentien landen en de EU. De leden zijn goed voor meer dan driekwart van de wereldhandel en 85 procent van het 'bruto wereldproduct'.
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig