Centraal register maakt administratie voor trouwen of samenwonen gemakkelijker
Foto: Photo News

Er komt een centraal register voor huwelijks- en samenlevingsovereenkomsten. De ministerraad heeft daarvoor vrijdag een Koninklijk Besluit goedgekeurd. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) benadrukt dat daarmee een einde komt aan geloop langs de gemeente of naar de rechtbank van koophandel en aan opzoekingen in het Staatsblad.

Door de wettekst breidt het centraal register van huwelijksovereenkomsten uit met de samenlevingsovereenkomsten en met de rechterlijke uitspraken die een huwelijks- of samenlevingscontract wijzigen. De Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat zal het register beheren. Daardoor komt er dus één centraal meld- en raadpleegpunt voor alle testamenten, huwelijks- en samenlevingsovereenkomsten.

Minister Geens wijst op de voordelen voor alle betrokken administraties, maar ook voor de burgers. “Binnen de maatschappelijke context zijn er meer en meer samenlevingsovereenkomsten en deze kunnen ook weer wijzigen”, zegt de minister. “Met één centraal meld- en raadpleegpunt moet men niet meer langs verschillende diensten lopen voor de juiste documenten”.