Restaurants zonder vlees: Leuven
Foto: Noordoever

De tijd dat vegetariërs genoegen moesten nemen met een extra blad sla ter vervanging van vlees of vis ligt al even achter ons, maar dat betekent niet dat alle restaurants voldoende vegetarische keuzes aanbieden. Naar aanleiding van Dagen Zonder Vlees maakten wij per stad een selectie waar dat wél het geval is. Staat uw favoriet er niet bij? Deel met ons via de commentaarknop rechtsboven.

100%

Lukemieke (Vlamingenstraat 55) is al bijna twintig jaar een vaste waarde in de studentenstad. Alles wat de pot er schaft is vegetarisch en zelfs de wijnen zijn er biologisch. De volledige menukaart (inclusief huisgebakken taarten) kunt u ook bestellen voor thuis.

Een nieuwkomer die al snel in de armen werd gesloten door het Leuvens publiek: bij Noordoever (Vaartkom 17A) is de keuken vegetarisch, biologisch en duurzaam. Je betaalt per gram, neemt wat je wilt en laat je bord wegen. Er is ook een winkel met duurzame keukengadgets en interieuraccessoires en u kunt er ook terecht voor lessen in mindful eating, stress en burn-out.

Safraan (IJzerenwegstraat 43, Sint-Joris-Weert) was jarenlang een restaurant tot kokkin Marie Dooghe het wat kleinschaliger wilde aanpakken en de gasten dan maar in haar woonkamer ging ontvangen. Het resultaat is een biologisch vegetarisch huiskamerrestaurant, waar bovenal gezelligheid heerst. Op vraag van de klanten kan ook voor een veganistisch menu worden gezorgd.

Wie bij Vegaverso (Tiensestraat 20) gaat ontbijten, brunchen of lunchen kan maar beter wat extra tijd rekenen om zijn of haar keuze te maken. Naast een uitgebreide broodjeskaart, tal van salades en verschillende burgers vindt u er ook heel wat zoetigheid terug op de kaart.

Eerst was er de foodtruck, maar nu zijn er ook twee veganistische restaurants die met veel trots de naam Loving Hut dragen (Tiensestraat 65 en Rector De Somerplein 13). Die naam is een verwijzing naar een wereldwijde keten van kraampjes en restaurants, die allen dezelfde vredelievende gedachte uitdragen dat je geen dieren hoeft te doden om goed te eten.

Te vinden in grootsteden Gent, Antwerpen en Brussel, maar ook in studentenstad Leuven: Greenway (Parijsstraat 12), het concept van Paul Florizoone dat gezonde fastfood serveert in een toegankelijk kader.

50/50

Bij Zarza (Bondgenotenlaan 92) worden Belgische ingrediënten hoog in het vaandel gedragen, zo ook blauw-wit rund en everzwijn uit de Ardense bossen, maar er kan ook steeds voor doordachte vegetarische versie van het menu worden gekozen.

Nog in het centrum van Leuven kunt u terecht bij Wereldcafé.coop (Joris Helleputteplein 2), een coöperatieve onderneming die zich inzet voor eerlijke handel en een hart heeft voor streek- en bioproducten, maar waar ook voldoende vegetarische keuzes op de kaart staan.

Bij Turquoise (Naamsevest 6) - gemakkelijk te lokaliseren aan de gevel in dezelfde kleur - staat de keuken van de Middellandse Zee centraal en zowel bij de tapas, voor- als hoofdgerechten werd er voldoende gedacht aan vegetariërs.

Stijn Gille, chef-kok bij Mykene (Munstraat 44), kookt liefst van al met seizoensgroenten en schenkt extra aandacht aan vegetarische gerechten. Ook van het lunchmenu is er dagelijks een vegetarische versie beschikbaar.

In de twee vestigingen van reiscafé ViaVia (Parkstraat 146 en Naamsesteenweg 227, 3001 Heverlee) staat uiteraard de wereldkeuken centraal, voldoende afwisseling dus voor vegetariërs. Voor de betere veggieburger houdt u dan weer halt bij Ellis Gourmet Burger (Naamsestraat 5), de hamburgerketen die op bijna vijf jaar tijd twaalf locaties opende, waarvan eentje in Leuven.