Wil je naar Syrië? Overval een homo
Het justitiepaleis in Brussel (archiefbeeld). Foto: pn

Een kandidaat-Syriëstrijder heeft aan het Brusselse gerecht verklaard dat ronselaars hem en vier makkers verplicht hebben om brutale overvallen te plegen op homoseksuelen.

Hij is nog minder­jarig, maar spreekt stoere taal. ‘We moesten bewijzen dat we ­geschikt waren voor de strijd in Syrië. We hebben zes opdrachten uitgevoerd. Als ik niet was opgepakt, dan zou ik nu waarschijnlijk in Syrië zijn.’

J. was niet aan zijn proefstuk toe toen hij, met enkele vrienden, door Brusselse speurders werd opgepakt.

Het groepje had een homo­seksueel thuis brutaal overvallen, hem vastgeketend en geslagen tot hij hen vertelde waar ze zijn geld en andere kostbaarheden konden vinden. Het grootste deel van de buit was voor hun opdracht­gevers.

De ronselaars konden de tiener – die uit een jeugdinstelling was ontsnapt – en enkele jongeren ­isoleren van vrienden en familie. Ze prentten de jongens radicale ­islamitische ideeën in en troonden hen mee naar een moskee waar hetzelfde gedachtegoed gepredikt werd.

Om naar Syrië gestuurd te ­worden, moesten de kandidaat­jihadisten eerst hun strepen verdienen. De jongsten werden naar homobars gestuurd om er slachtoffers in de val te lokken. Ze vergezelden de nietsvermoedende mannen naar hun woning. Daar vond dan de afpersing plaats.

Salah Abdeslam

Terreurspeurders keken verrast op als ze het verhaal van J. en zijn vrienden te horen krijgen.

‘We vermoedden wel dat een deel van de fondsenwerving voor de Syrië­strijders gebeurde door kleine overvallen en afpersingen. Maar tot nu toe hadden we geen getuigenissen dat deelnemen aan overvallen of andere brutale feiten een examen was om een ticket naar Syrië te krijgen.’

De speurders herinneren zich wel dat ze Salah Abdeslam, de meest gezochte terrorist in Europa, ook gezien hebben op beelden van bewakingscamera’s in Brusselse uitgaansbuurten. Vermoedelijk om feestgangers van hun identiteitspapieren of bankkaarten te beroven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig