Beklaagden in zaak-Jonathan Jacob krijgen zelfde straffen
Het personeel van de Broeders Alexianen legt zich niet neer bij vonnis. Foto: rr

De beklaagden in de zaak Jonathan Jacob zijn ook in verzet veroordeeld door de correctionele rechtbank. De zeven BBT’ers en de vroegere directeur en de psychiater van Broeders Alexianen krijgen dezelfde straf.

Zeven ‘bottinekes’ van de Antwerpse lokale politie stonden terecht voor de rol die ze speelden bij het overlijden van Jonathan Jacob op 6 januari 2010. Jacob, onder invloed van amfetamines en psychotisch, stierf in een politiecel van Mortsel nadat een gespierde interventie van het Bijzonder Bijstandsteam (BBT) verkeerd was uitgedraaid.

De zeven BBT’ers werden in mei vorig jaar schuldig bevonden aan de onopzettelijke doding van Jacob. Maar toen lieten zij verstek gaan en daarom werd het proces nu overgedaan. Ook de oud-directeur en de hoofdpsychiater van de Broeders Alexianen in Boechout lieten vorig jaar verstek gaan.

Rumoer

De Antwerpse rechtbank heeft het verstekvonnis nu bevestigd. Dat betekent dat de BBT’ers vier maanden celstraf krijgen met uitstel voor onopzettelijk dodin.

 

De vroegere directeur en de psychiater van Broeders Alexianen zijn veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel voor schuldig verzuim. Zij weigerden Jonathan Jacob die dag in hun instelling op te nemen omdat hij te agressief zou zijn geweest. Toen de rechter uitlegde hoe Jonathan Jacob behandeld had moeten worden, ontstond rumoer in de rechtbank bij de psychiatrische medewerkers van de Broeders Alexianen. 'We zijn er niet in geslaag om Jonathan Jacob op te nemen. Het ging niet. En dat mag geen misdaad zijn', stellen de betrokken hulpverleners in een mededeling. Volgens hen hebben ze zorgvuldig gehandeld met het oog op ieders veiligheid.

 

Beroep mogelijk

Jan Jacob, de vader van Jonathan Jacob, is tevreden met het vonnis. Voor hem moet niemand naar de gevangenis. Maar hij vreest dat de beklaagden zich niet bij de uitspraak gaan neerleggen. Ook de rechter alludeerde daarop. 'Ik wou dat dit het eindvonnis was, maar in een rechtsstaat is altijd beroep mogelijk', zei de voorzitter. Alle beklaagden vroegen de vrijspraak.