De 5 beste cd's van de week
De broers Dewaele (Soulwax) Foto: rr
Soulwax kent geen grenzen, Marlon Williams eert zijn meesters en Lake Street Dive dweept met de seventies.
1

Diversen - Belgica, original soundtrack by Soulwax

2 broers, 15 karakters

Deze soundtrackplaat is een fantastisch etaleren van het compositie- en productietalent van de Soulwaxbroers, die zich moeiteloos in welk subgenre dan ook verplaatsen. Dat ze electroclash en dance beheersen, weten we. Maar ze serveren ook hardcore, pop, spacerock, punkfunk, dub en rockabilly, vakkundig neergezet met liefde voor de genreconventies.

Voor wie? Schizofrene muziekliefhebbers met een voorliefde voor alles wat van het rechte pad afwijkt.
naar de recensie >

2

Marlon Williams - Marlon Williams

 

De Nieuw-Zeelandse singer-songwriter Marlon Williams (24) introduceert zichzelf vol goesting met 'Hello Miss Lonesome' en is meteen onweerstaanbaar. Williams kent zijn meesters en weet dat je ze aan elke generatie kan serveren, zolang je er maar in gelooft. Dit debuutalbum telt maar negen liedjes, waaronder enkele covers, maar het gaat om zijn persoonlijkheid.

Voor wie? Coverlovers die een persoonlijke insteek weten te appreciëren.

naar de recensie >

 

3

Lake Street Dive - Side pony

Sexy seventies

Lake Street Dive is de aanvaardbare kant van retro. Het kwartet uit Boston lijkt op elke track wel aan de slag met een seventies-format, maar doet dat zo goed dat er op het einde een nieuwe identiteit staat. Price zingt vooral over relaties en liefde in deze tijd. Side pony is vinnig ambacht van een band die daar erg sexy in is.

Voor wie? Nostalgici en romantici.
naar de recensie >

 

4

Pieter Embrechts - Onderwoud

Donkere vragen

De ambitie straalt af van de prachtige uitgave, de gulle tekstvellen en de lange rij muzikanten waarmee Pieter Embrechts zijn nieuwe dubbelalbum aanbiedt. Zelf schreef hij vijftien songs, en hertaalde hij er drie. Ze vallen uiteen in twee platen. De eerste is intimistisch en laat een zanger horen die nadenkt over de innerlijke huishouding: liefde, twijfel, angst en wat de tijd daarmee doet. De superieure tweede kijkt meer naar de wereld en stelt donkere vragen over waar alles toe dient.

Voor wie? Liefhebbers van goedgebekte Nederlandstalige songs.
naar de recensie >

5

Stikstof - 02

De geur van de nacht

Stikstof ademt Brussel: ruw, onaf, grimmig maar ook sardonisch, tongue-in-cheek en met een charmante hang naar surrealisme. Zijn tweede plaat sleept je mee door de underground, recht het groezelige nachtleven van Molenbeek in. De beats en bassen zijn aardedonker, de producties wringen en schuren, de raps zijn bruut en slordig en wie niet mee is, heeft pech.

Voor wie? Nachtraven en Brussellovers.

naar de recensie >

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig