Tsipras dreigt ermee EU-besluitvorming te blokkeren
Foto: EPA

Griekenland gaat in de Europese Unie de politieke besluitvorming blokkeren, zolang er geen gelijkmatige verdeling van de vluchtelingen over de lidstaten gebeurt. Dat verklaarde de Griekse premier Alexis Tsipras woensdagavond in het parlement in Athene. Het land wil dat de Europese afspraken die gemaakt zijn over de vluchtelingencrisis, eindelijk worden nageleefd.

Athene kan volgens Tsipras niet aanvaarden dat er enerzijds landen zijn die geen enkele vluchteling willen opnemen, en aan de andere kant een afscheiding bouwen.

Het is niet duidelijk hoever het dreigement van Tsipras reikt, of het enkel betrekking heeft op de besluitvorming rond de vluchtelingenproblematiek, of op alle EU-wetgeving. Op 7 maart is er een migratietop tussen de Europese Unie en Turkije.

Tsipras noemde het ‘een schande’ dat Oostenrijk en de andere Balkanlanden woensdag een conferentie hebben gehouden over de problematiek zonder de aanwezigheid van Griekenland. Door het sluiten van grenzen op de zogenaamde Balkanroute zitten immers heel wat kandidaat-vluchtelingen geblokkeerd aan de grens tussen Griekenland en Macedonië.

Sinds begin dit jaar kwamen naar verluidt al 100.000 migranten aan in Griekenland.