Opvolger F-16’s zal België in 40 jaar tijd 15 miljard euro kosten
De F-16’s zijn dringend aan vervanging toe. Foto: BELGA

De samengestelde kosten voor onder andere opleidingen, wisselstukken en latere aanpassingen zullen driemaal de aankoopprijs bedragen. Dat zei kolonel Harry Van Pee, die het dossier beheert, in de Kamercommissie Defensie.

Zoals bekend wil de regering 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen kopen om de verouderde F-16’s te vervangen. Voor de aankoop is een budget van 3,5 miljard euro voorzien. Er is nog niet beslist welke vliegtuigen er aangekocht worden. Vijf vliegtuigbouwers hebben zich kandidaat gesteld om de opdracht binnen te halen.

Naast de aankoop zijn er echter nog een heleboel kosten, aldus Van Pee. Het totale prijskaartje over veertig jaar zou volgens hem uitkomen op 14,967 miljard euro. Per jaar geeft dat ongeveer 470 miljoen euro, of zowat 15 procent van het huidige budget van Defensie.

Bovendien zal de luchtmacht niet van de ene dag op de andere overschakelen, erkende Van Pee. Tijdens de transitieperiode zullen de kosten dus nog hoger liggen. Het begin van de betalingen is voorzien voor 2020-2021, met leveringen tussen 2023 en 2030.

Van Pee onderstreepte wel meermaals dat het erg moeilijk is om de precieze kosten op lange termijn in te schatten, onder meer vanwege de inflatie en de wisselkoersen. Hij herhaalde tot slot dat nog geen enkele keuze gemaakt is tussen de vijf kandidaten die in de running zijn: de F35A Lightning II van Lockheed Martin, de F/A-18E/F Super Hornet van Boeing, de Rafale F3R van Dassault, de JAS-39E/F Gripen van Saab en de Eurofighter.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in