Mobiel internetgebruik met 48 procent gestegen
Mobiel internet in België zit in de lift. Foto: David Rozing/Hollandse Hoogte

In 2015 is zowel het aantal gebruikers van mobiel internet, het mobiele dataverkeer als de mobiele dekking in België sterk toegenomen.

Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) maakte het nieuws woensdag bekend tijdens een werkbezoek aan het Mobile World Congress in Barcelona. Dat is een van de grootste technologie- en telecomevenementen ter wereld.

Tussen eind 2014 en begin dit jaar is in België het aantal simkaarten met een dataverbinding met meer dan 15 procent gestegen, van 6,4 miljoen naar 7,4 miljoen. De penetratiegraad van mobiel internet steeg zo naar 66,1 procent, meer dan een verdubbeling op drie jaar tijd. Dat is minder dan het Europese gemiddelde van 71,6 procent, maar Nelgië doet wel beter dan buurlanden Frankrijk, Duitsland en Nederland.

‘Enkele jaren geleden bengelde ons land nog helemaal onderaan in Europa’, aldus De Croo. ‘Die achterstand hebben we het voorbije jaar duidelijk goedgemaakt.’

4G-dekking

Het dataverbruik nam het voorbije jaar zelfs toe met 48 procent. Het gemiddelde verbruik van mobiele data per maand bedraagt nu 739 MB, tegenover gemiddeld 500 MB een jaar geleden. In 2012 verbruikten de Belgen nog in totaal 3,77 miljoen GB data. Dat verzesvoudigde naar 23,45 miljoen GB in 2014.

Mobiele data geeft de gebruiker niet alleen ‘extra comfort, maar heeft ook een belangrijke economische betekenis’, zei De Croo. ‘Mobiele communicatie is één van de belangrijkste motoren van de groei van de digitale economie. Hoe meer mensen mobiel online zijn, hoe beter het vooruitzicht voor de ontwikkeling van de digitale economie in ons land.’

Ten slotte is ook de dekking van het 4G-netwerk buitenshuis erop vooruitgegaan. Uit de cijfers van de operatoren en de nieuwe dekkingskaarten die telecomregulator BIPT woensdag publiceert, blijkt dat vandaag bijna 97 procent van het grondgebied 4G-dekking heeft. Meer dan 99 procent van de bevolking heeft toegang tot 4G.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig