Het Antwerpse stadsbestuur lijkt wel een zeer merkwaardige manier te hebben gevonden om raadsleden de mond te snoeren. Wie over tijd gaat, krijgt een belediging. Dat schrijft ‘Gazet van Antwerpen’.

Een interpellatie in de Antwerpse gemeenteraad en het antwoord van de schepen daarop is beperkt in tijd. Om te zorgen dat de raadsleden zich daaraan houden, introduceerde burgemeester Bart De Wever (N-VA) de aftelklok.

Tijdens de jongste zitting werden ‘langdradige’ raadsleden echter op wel zeer merkwaardige manier de mond gesnoerd. Ook de schepenen ontsnapten er niet aan. Wie over tijd ging, zag op de klok plots een weinig fijne tekst verschijnen. ‘Uw moeder was een hamster’ of ‘Jij bent een visboer’.

Het duurde even voor de raadsleden het door hadden, wat bewijst dat weinigen zich iets aantrokken van de spreektijd.

‘Burgemeester, dit is niet meer serieus’, riep schepen Van de Velde. Ook hij was over zijn tijd gegaan en kreeg volgende boodschap te lezen: ‘Rot op jij imbeciel’. Op de oppositiebanken werd instemmend geknikt op deze boodschap.

Vrolijke noot

Burgemeester De Wever zag er de grap wel van in. De aftelklok liet het echter afweten toen de burgemeester aan zijn antwoord begon. ‘De batterij is plat’, verontschuldigde hij zich.

Blijkbaar waren de beledigingen een optie van het programma achter de aftelklok. Alleen had niemand voor de gemeenteraad dit programma volledig laten lopen. Het gevolg was dat pas tijdens de zitting deze beledigingen voor het eerst opdoken. Het zorgde voor een vrolijke noot in een anders gespannen zitting.