Hubert  zit vast in Belgische poolbasis
Foto: rr

De poolreiziger Alain Hubert zit samen met een gerechtsdeurwaarder vast op de Belgische poolbasis op Antarctica. Voor Hubert en de deurwaarder was er geen plaats meer op het vliegtuig.

Extreme weersomstandigheden – zware sneeuwstormen en uitzonderlijk lage temperaturen – leidden ertoe dat België alle expeditieleden van de zuidpoolbasis evacueerde, zegt het kabinet van bevoegd staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA). Die expeditieleden waren nog bezig met het opmaken van een inventaris,na de talloze discussies en rechtszaken over wie eigenaar is van de poolbasis en van het materiaal. 

Voor de deurwaarder, Hubert en twee medewerkers – die op eigen initiatief naar de basis waren afgereisd – was geen plaats meer op het vliegtuig van het enige ter plaatse opererende Russische vliegtuigbedrijf. ‘Zij zitten veilig in de Belgische poolbasis, maar moeten beter weer en een volgende vlucht afwachten om er weg te geraken’, klinkt het.

Gerechtsdeurwaarders zijn overigens verwonderd over het feit dat er een collega aanwezig is op de zuidpoolbasis. ‘De wet zegt dat gerechtsdeurwaarders enkel in hun eigen gerechtelijk arrondissement mogen optreden. Rechters zullen daardoor weinig belang hechten aan vaststellingen van een deurwaarder op de Zuidpool. Zijn aanwezigheid daar is zinloos.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig