Zo kies je de perfecte architect
Foto: Photo News
Wie stevig gaat bouwen over verbouwen kan niet om een architect heen. Maar hoe vind je die spilfiguur die de werken in je huis in goede banen leidt? Zo maak je de perfecte keuze.

Regio
Een praktische factor: hoe ver woont de architect van jouw te verbouwen woning of toekomstige nieuwbouw? Het is zoveel makkelijker om eens snel binnen te springen als je met vragen zit. En omgekeerd: jouw architect staat sneller bij jou aan de deur als er een probleem opduikt. Of voor een tussentijdse controle van de werken. Ook mooi meegenomen: een architect uit je buurt heeft ook een goed zicht op welke lokale aannemers en installateurs goed werk leveren.

Specialiteit en stijl
Elke architect heeft zijn specialiteit. En dat is niet meer dan normaal – je kan nu eenmaal niet van alles op de hoogte zijn. Zo leggen sommigen zich eerder toe op nieuwbouw, anderen op renovatie. Is de ene wat vertrouwder met de klassieke bouwmethode, terwijl een andere al meer houtskeletprojecten realiseerde. Idem voor de stijl. Sommige architecten houden van clean en strak. Anderen gaan dan weer voor landelijk en rustiek.

Takenpakket
De architect is verplicht om je ontwerp te maken, de uitvoering van de werken te controleren en je bij te staan tijdens de oplevering. Maar sommigen gaan verder dan dit basispakket door bijvoorbeeld mee de werken te coördineren. Of ontwerpen ook het interieur van je woning tot in de puntjes. Dus check goed af wat jij wil en wat je kan verwachten. Een zelfbouwer heeft nu eenmaal andere verwachtingen van zijn architect dan een bouwheer die alles uitbesteedt.

Het absolute begin
Zo, het vergelijken is net wat makkelijker geworden. Maar je moet natuurlijk een lijstje met namen hebben om bovenstaande tips op toe te passen. Uiteraard is een zoekopdracht op Google met ‘architect’ en jouw woonplaats een optie. Maar een aantal andere waardevolle opties zijn:

  • Informeren bij familie, vrienden en kennissen. Positieve of negatieve ervaringen met een bepaalde architect? Of via via een naam horen vallen?
  • Rondrijden in nieuwe verkavelingen of door je gemeente. Zie je een huis dat je bevalt? Bel dan aan en vraag naar de naam van hun architect en hun ervaringen ermee. En als je toch bezig bent: vraag meteen ook naar goeie aannemers.
  • Hou initiatieven als Mijn Huis, Mijn Architect en Open Wervendag in de gaten. Bouwheren zetten dan de deuren van hun woning open. Ideaal voor inspiratie én referenties.

Het eerste gesprek

Ga je bouwen? Breng dan alle mogelijke informatie van je bouwgrond mee. Zo krijgt je architect een beeld op de ligging, de oriëntatie, de stedenbouwkundige en/of verkavelingsvoorschriften. Op die manier kan hij inschatten hoe er gebouwd kan worden. Kortom: wat er mogelijk is op jouw lap grond.

Geef de architect een duidelijk beeld over de stijl waarin je wil bouwen. Dat kan met een moodboard. Dat is een collage van foto’s van kleuren, gebouwen, materialen… die je mooi vindt. Of als je niet zo’n knutselfanaat bent: foto’s van huizen in jouw lievelingsstijl. Zo kan je architect inschatten welke richting je uitwilt.

Die laatste tips gaan ook op voor een grootschalige renovatie. Maar bij een verbouwing is de vertreksituatie – in tegenstelling tot nieuwbouw – elke keer uniek. Breng je plannen en foto’s van de huidige situatie mee. Zodat je architect zich al een eerste beeld kan vormen.

Ook belangrijk bij renovatie: bepaal wat de prioriteiten zijn voor je woning. Bij een nieuwbouw is een doorgedreven focus op energie verplicht, bij renovatie veel minder. Ga je eerder voor een make-over van je interieur? Of leg je de nadruk op een energetische renovatie? Bespreek dan met je architect hoever je daar precies in wil gaan.

Zowel bij nieuwbouw als renovatie: welk budget heb je voorhanden? Wat is daarmee mogelijk? Zo toets je meteen af of jouw plannen haalbaar of te ambitieus zijn. En of er kosten zijn die je bijvoorbeeld kan spreiden in de tijd. En als het toch over centen gaat: pols naar het ereloon.

Bespreek wat je van je architect kan verwachten. Hoe hij jouw project zou aanpakken. Zo krijg je een zicht op zijn manier van werken. Welke taken tot zijn takenpakket behoren en welke niet.

Maar hét allerbelangrijkste van zo’n gesprek? Dat is de klik. Klikt het met die persoon die daar tegenover jou zit? Dat geldt ook voor de architect: ziet hij jou en jouw project wel zitten? Jullie gaan elkaar het komend jaar nog heel vaak zien. En dan is het gewoon leuker als jullie goed overeenkomen.