Vier manieren om verpakkingsafval in de keuken te verminderen
Foto: put

De initiatiefnemers van Dagen Zonder Vlees willen het dit jaar niet alleen over vlees hebben, maar ook over andere ecologische kwesties in de keuken, zoals verpakkingsafval. Wie aan vleesminderen geen uitdaging meer heeft, heeft dat aan afval mijden misschien nog wel, suggereren ze. Wij voelden ons aangesproken en bekeken hoe het beter kan.

1. Ga met je eigen herbruikbare verpakkingen naar de winkel

In Antwerpen, Gent, Leuven en Kortrijk zijn al verpakkingsvrije kruidenierswinkels waar je een ruim aanbod etenswaren vindt, maar ook onderhouds- en verzorgingsproducten. Maar in principe kun je aan elke verstoog, in elk afhaalrestaurant en in elke groentewinkel met je eigen zakjes en bakjes terecht. Houd het aangenaam voor de verkopers: neem potten mee die er appetijtelijk uitzien en makkelijk te vullen zijn (geen confituurpotjes met een smalle opening, bijvoorbeeld), en zakjes die stevig zijn en vederlicht – zodat ze mee kunnen worden gewogen.

Sommige winkels hebben hun eigen spelregels voor herbruikbare verpakkingen. BioPlanet bijvoorbeeld wil wel plastieken potten vullen, maar geen glazen (wegens het risico van scherven). Een interessant initiatief is Mij Pak Je Niet In, dat op zijn website onder meer adressen bundelt van winkels en afhaalrestaurants die met plezier de verpakkingen vullen die hun klanten zelf meebrengen.

2. Koop je iets in een glazen pot, kies dan voor een handig herbruikbaar exemplaar

Basics als mayonaise en confituur zijn niet zo makkelijk zonder verpakking te kopen, maar je kunt wel een merk kiezen dat in goed herbruikbare glazen potten verpakt, die niet in de glasbak eindigen omdat ze nog voor zoveel anders kunnen dienen. Ik kies altijd de potten met een brede opening: ideaal om later restjes eten en soep in te bewaren, om groenten in op te leggen, of om mee te nemen naar de verpakkingsvrije winkel.

3. Er zit meer in een broodzak dan je denkt

Gebruikte broodzakken schud je eens uit (buiten, voor de vogels), strijk je glad en kun je dan gebruiken voor nieuw brood, voor lunchpakketten of om groenten in te bewaren.

4. Gebruik bijenwasdoek in plaats van plastic- of aluminiumfolie

Gaandeweg verkopen meer winkels bijenwasdoek, meestal onder de naam Bee’s Wrap of Abeego. Het is een leuk ecologisch alternatief voor plastic- of aluminiumfolie. Omdat het stevig is en wasbaar, kun je het talloze keren hergebruiken. Als het versleten is, kan het bij het groenafval.