‘Let op met voedingssupplementen op basis van rode gistrijst’
Foto: Wikipedia

De inname van voedingssupplementen op basis van rode gistrijst (RGR) kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Dat blijkt dinsdag uit een advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR), die de verkoop van de supplementen als geneesmiddel bepleit.

De HGR ontwikkelde het advies op vraag van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Voedingssupplementen op basis van rode gistrijst worden in ons land vrij verkocht als een natuurlijk cholesterolverlagend middel.

Maar volgens de experts van de HGR moeten ze eigenlijk beschouwd worden als een geneesmiddel. Ze bevatten lovastatine, een bestanddeel dat ook voorkomt in cholesterolverlagende medicatie.

‘In feite gaat het dus om een geneesmiddel met dezelfde kans op bijwerkingen. Het zou daarom enkel onder medische begeleiding ingenomen mogen worden zodat de gebruiker geïnformeerd wordt over de werking en de bijwerkingen’, aldus HGR-expert Guy De Backer.

‘Dat is een streng advies en misschien niet meteen realiseerbaar. In tussentijd zouden de voedingssupplementen enkel bij apothekers verkocht mogen worden.’