Moeder mag geen vergoeding eisen van inwonende zoon
Het is goed(koop) vertoeven in Hotel Mama. Foto: ss

Ouders kunnen niet eisen dat hun ­volwassen, nog thuiswonende kinderen ‘kost en inwoon’ betalen, ook niet als die al een job hebben. Tenzij hun ouders met hen een contract hebben afgesloten. Dat heeft een rechter in Kortrijk beslist. Hij gaf een moeder ongelijk die een maandelijkse vergoeding van 250 euro had gevraagd aan haar 27-jarige zoon.

Ze heeft drie volwassen kinderen, Claudine Deprez (53) uit Menen. Ze woonden alle drie bij haar in. Twee van hen betaalden 250 euro per maand voor Hotel Mama, maar de derde weigerde bij te dragen in de kosten voor water, elektriciteit en verwarming en voor eten en drank.

Deprez stapte voor een verzoeningsprocedure naar de vrederechter, omdat haar zoon niet correct betaalde. De vrederechter oordeelde dat de nalatige zoon binnen de acht dagen het ouderlijke huis moest verlaten. ‘En ik kreeg het niet over mijn hart om hem aan de deur te zetten’, zegt Deprez. Die démarche dateert van drie jaar geleden.

Discussies over geld en samenleven draaiden erop uit dat de zoon in kwestie het ouderlijke huis toch verliet. Dat gebeurde onder begeleiding van de politie. 

Dat de familierechtbank nu pas opnieuw een uitspraak heeft gedaan, is het gevolg van een tweede poging tot verzoening die Claudine Deprez ondernam. ‘Er is een wetswijziging gebeurd, waardoor de vredegerechten niet meer bevoegd zijn voor familiezaken. Daardoor heeft alles veel vertraging opgelopen. Mijn zoon heeft nog een hoop schulden bij mij uitstaan. Daar blijf ik nu mee zitten... We hebben elkaar al drie jaar niet meer gezien.’

Contract

Op het eerste gezicht misschien een verrassende uitspraak. Maar dat is het niet, zegt Christine Van Roy, wetenschappelijk medewerker aan het Instituut voor Familierecht en Jeugdrecht van de KU Leuven. ‘Als ouder ben je verplicht je behoeftige kind, hoe oud ook, te onderhouden. Die verplichting vervalt zodra het kind gaat werken en zijn eigen kost verdient, zoals in dit verhaal. Maar tegenwoordig valt het almaar vaker voor dat volwassen kinderen – jongens meer dan meisjes – na hun studies in Hotel Mama blijven hangen. Het is er comfortabel leven, ze kunnen sparen, hebben nog geen vaste relatie. Maar een ­ouder kan niet eisen dat daar een maandelijkse vergoeding tegenoverstaat.’

In de praktijk dragen de meeste kinderen op eigen initiatief of op aandringen van hun ouders bij in het huis­houden, aldus Van Roy. Maar wat als ze dat weigeren? ‘De enige manier om een ver­goeding af te dwingen, is een contract daarover op te stellen. In dit geval oordeelt de rechter: Mevrouw, u hebt geen overeenkomst met uw zoon, dus maakt u geen aanspraak op 250 euro per maand.’

 

Hoe gaat u om met inwonende kinderen? Vindt u het gepast om hen geld te vragen? Discussieer mee via de knop rechtsboven, op Facebook of op Twitter met de hashtag #dsdiscussie.