‘NSA luisterde telefoongesprekken tussen Merkel en Ban Ki-moon af’
Ban Ki-moon. Foto: AP

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft in 2008 naar verluidt telefoongesprekken tussen de Duitse bondskanselier Merkel en secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon afgeluisterd. Dat blijkt uit de meest recente onthullingen op de klokkenluiderwebsite WikiLeaks.

In het telefoongesprek dat vermoedelijk werd afgeluisterd, complimenteerde Ban Merkel over haar inspanningen om de klimaatverandering te bestrijden en om haar inspanningen om andere EU-leiders daarbij te betrekken. De secretaris-generaal zei ook dat het voor de VN moeilijk zou worden om engagementen aan te gaan tijdens de conferentie in Poznan in Polen, die toen zou plaatsvinden, als er bij de EU geen leider zou opstaan in verband met het klimaat.

Ban sprak zich bovendien optimistisch uit over de verkiezing van de Amerikaanse president Barack Obama en noemde die verkiezing een kans voor de VS om meer betrokken te geraken bij de klimaatbesprekingen.

De Duitse media berichtten vorig jaar dat de NSA Merkel en haar voorgangers tientallen jaren heeft afgeluisterd, zo bleek eveneens uit documenten van WikiLeaks.

‘Vandaag hebben we aangetoond dat private gesprekken van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon over hoe de planeet gered kan worden van de klimaatverandering, werden afgeluisterd door een land dat erop staat zijn grootste oliemaatschappijen te beschermen’, zei WikiLeaks-oprichter Julian Assange. ‘Het wordt interessant om de reactie van de VN te zien, want wanneer de secretaris-generaal zonder meer afgeluisterd kan worden, dan loopt iedereen een risico, zowel de wereldleiders als de straatvegers.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in