OVERZICHT

Deze gemeenten leverden Syriëstrijders

Een op de zes Belgische gemeenten kreeg al te maken met geradicaliseerde moslims die halsoverkop naar Syrië trekken om zich aan te sluiten bij IS. Vlaanderen leverde ongeveer evenveel Syriëstrijders als Brussel. Opvallend: in Wallonië is het probleem beduidend kleiner.


Hover over een infobol om het aantal Syriëstrijders te bekijken

Data from syriestrijders.silk.co
Cijfers kloppen op gemeenteniveau - preciezere locaties zijn willekeurig

 

Syriëstrijders worden doorgaans in één adem genoemd met Vilvoorde, Brussel of Antwerpen, maar uit recente cijfers blijkt dat het probleem (geografisch) een pak uitgestrekter is. Van de 589 Belgische gemeenten werden er al 93 geconfronteerd met vertrekkende Syriëstrijders, dat is bijna een op de zes.

Dat blijkt uit het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op een parlementaire vraag van zijn partijgenoot Koen Metsu. ‘Het gaat zowel over strijders die nog in Syrië zijn als over teruggekeerden’, zei Metsu eerder. De geografische spreiding verbaast hem. ‘93 gemeenten is behoorlijk veel.’

In totaal leverde België tot 28 januari 2016 451 Syriëstrijders. Brussel zit op een aantal van 197 strijders, in Vlaanderen zijn dat er twee minder: 195. Wallonië telt er slechts 47.

Er zijn duidelijke verschillen tussen de provincies. Uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vertrokken al 197 Syriëstrijders. Daarna volgen Antwerpen (105 Syriëstrijders), Vlaams-Brabant (40), Limburg (18), West-Vlaanderen (17) en Oost-Vlaanderen (15).

Op Luik (26 Syriëstrijders) en Henegouwen (14) na, zitten de Waalse provincies allemaal in de staart.

 

Welke gemeenten leverden de meeste strijders?
Antwerpen: 93
Brussel: 47
Sint-Jans-Molenbeek: 47
Schaarbeek: 31
Vilvoorde: 27
Anderlecht: 19
Verviers: 10
Elsene: 7
Sint-Gillis: 7
Sint-Joost-ten-Node: 7