9- tot 12-jarigen die al alcohol dronken, hebben intentie om dat later ook te doen
(Stockfoto) Foto: ss

Kinderen die op negen- tot twaalfjarige leeftijd al alcohol proefden of tabak rookten, hebben meer dan anderen de intentie om dat op latere leeftijd ook te doen. Dat blijkt uit een bevraging door onderzoekers van de Universiteit Antwerpen van 5.091 leerlingen uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar uit 69 Vlaams-Brabantse scholen over hun globaal welbevinden.

Uit het onderzoek blijkt dat 38 procent van de ondervraagde jongeren al eens alcohol geproefd heeft en 3 procent al tabak gerookt heeft. Respectievelijk 16 en 1 procent stelt dat men later alcohol zal drinken of roken, 55 en 9 procent houdt het bij “misschien”. Van de ondervraagden denkt 45 procent dat andere kinderen uit de klas ook al eens alcohol proefden. Voor roken is dat slechts 7 procent.

Kinderen die al alcohol geproefd hebben, hebben volgens de onderzoekers duidelijk meer de intentie om ook later alcohol te gaan gebruiken. Van wie al alcohol proefde, zegt nu al 26,6 procent later ook te zullen drinken, terwijl dat beperkt blijft tot 8,7 procent voor wie dat nog niet deed. Bij het roken is dat respectievelijk 17 en 0,8 procent. “Kinderen op die leeftijd alcohol laten proeven of laten kennismaken met tabak blijkt dus geen effectieve preventieve strategie te zijn”, aldus onderzoeker Guido Van Hal (UAntwerpen).

Ook opvallend is dat er een duidelijk verband is tussen de intentie om later alcohol te drinken of te roken en de mate waarin men het aantal kinderen uit de klas overschat dat al alcohol geproefd heeft. 27 procent van wie aan overschatting doet, denkt later alcohol te gaan drinken, tegenover 13 procent bij anderen. “Hier liggen mogelijkheden om aan preventie te doen door informatie te verspreiden over de werkelijke situatie, want de jongeren blijken hier te kopiëren wat men denkt dat anderen doen en de sociale normen zijn”, aldus Van Hal.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in