Belfius: 'Wij zijn niet offline geweest'
Foto: rr
Na de website van premier Michel, die van Defensie en die van de Senaat, lanceert de Belgische afdeling van het hackerscollectief DownSec een aanval op bankenwebsites. Ze willen dat er duidelijkheid komt over de zelfdoding van een Waals schoolmeisje.

De site van de premier had DownSec in januari al eens uit de lucht gehaald en die van de N-VA en de PS ook. Maar de reeks aanvallen die het hackerscollectief nu uitvoert, is uitzonderlijk. Nadat vorige week vrijdag de website van premier Michel, die van Defensie en die van de Senaat offline gehaald werden, heeft DownSec maandagochtend ook de website van Belfius offline gehaald, ‘om te tonen wat hun potentieel is’.

Maar Belfius-woordvoerder Ulrike Pommée ontkent de hack. 'Wij zijn niet offline geweest', klinkt het, ook al kon De Standaard vaststellen van wel. En hoewel ook de website van de Nationale Bank van België even offline ging, wil men ook hier niet spreken over een cyberaanval. De tijdelijke onbereikbaarheid zou het gevolg zijn geweest van een 'technisch probleem, maar we zijn er mee bezig. Zij (DownSec, red.) kunnen zeggen wat ze willen'.

 

Langer dan tien minuten wil de Belgische hackersafdeling de bankensites voorlopig niet uit de lucht halen. ‘De klanten van de bank hebben er immers niets mee te maken. We willen gewoon aan de Belgische overheid laten zien wat wij kunnen aanrichten’, klinkt het aan De Standaard.

Doxing

De door DownSec geviseerde websites zijn telkens een tijdlang onbereikbaar omdat ze bezwijken onder een enorme vloed aan trafiek. Die techniek, een ‘distributed denial of service attack’ (DDOS), is zo oud als het internet zelf. Hackers schakelen daarbij duizenden computers in om een site tegelijk te bezoeken.

Met de aanvallen willen de hackers duidelijkheid over de zelfmoord van een 14-jarige meisje uit Herstal, dat in haar afscheidsbrief verwijst naar pesters op school. ‘Je bent voor niets goed. Je bent een fout van de natuur. Hang jezelf op’, zouden ze haar hebben verweten.

Omdat het onderzoek naar de mogelijke pesterijen te traag verloopt voor de hackers, hebben ze inmiddels zelf al één naam gepubliceerd van een mogelijke pester. Daarmee waagt DownSec zich als een van de eersten aan ‘doxing’<. Daarbij gaan internetgebruikers/hackers autonoom op zoek naar personen die iets mispeuterd zouden hebben en plaatsen ze hun gegevens online. Een paar jaar geleden gebeurde iets soortgelijks door TheAnonOne.