De Lijn-abonnees doen amper aan autodelen
Foto: IMAGEGLOBE

Slechts 198 abonnees bij De Lijn maken van hun abonnement gebruik om een jaar lang gratis auto’s te delen via Cambio. Joris Vandebroucke (SP.A) pleit er in Metro voor dat de vervoersmaatschappij de combiregeling meer in de kijker zet.

De Lijn-abonnees boven de 25 jaar, hebben recht op een gratis Cambio-abonnement gedurende één jaar. Ongeveer 230.000 mensen voldoen aan de criteria, maar toch maken maar 198 mensen momenteel gebruik van de combiregeling. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke opvroeg bij minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke (SP.A) vindt het een gemiste kans van de vervoersmaatschappij, te meer omdat De Lijn twee derde van de aandelen van Cambio bezit. ‘De vervoersmaatschappij heeft een enorm potentieel aan toekomstige autodelers onder haar klanten’, zegt Vandebroucke in de krant Metro. ‘Op zijn minst moeten alle abonnees van De Lijn die ouder zijn dan 25 jaar systematisch geïnformeerd worden wanneer ze een abonnement nemen of hun abonnement verlengen. Gedeelde mobiliteit is de toekomst.’

De Lijn reageert dat het autodelen wel gericht aanprijst. Bij de start van Cambio in een nieuwe stad worden de bussen voorzien van affiches en krijgt elke abonnee een brief toegestuurd met informatie over de regeling. De maatschappij gaat het autodelen via Cambio dit najaar ook specifiek promoten bij 18- tot 25-jarigen.