Ronnie O’Sullivan wint zijn vierde Welsh Open snooker
Foto: Photo News

Ronnie O’Sullivan heeft zondag voor de vierde keer in zijn carrière het Welsh Open snookertoernooi gewonnen. In Cardiff nam de 40-jarige Engelsman in de finale met 9-5 de maat van de Australiër Neil Robertson, de nummer drie van de wereld. Zelf klimt O’Sullivan dankzij zijn zege van de vijfde naar de vierde stek op de wereldranglijst op.

O’Sullivan kwam zondagnamiddag niet goed uit de startblokken en moest met een 3-5 achterstand naar de avondsessie. Daarin gunde hij Robertson helemaal niets. “The Rocket” potte breaks weg van 57, 67, 70, 61 en 141 en won zo zeven frames op rij. Ook het laatste spelletje van de namiddagsessie had hij immers gewonnen.

In de finale haalde O’Sullivan niet het onwaarschijnlijke niveau dat hij eerder deze week toonde, maar Robertson miste te veel om het de vijfvoudige wereldkampioen echt lastig te maken. “Ik maakte te veel fouten en tegen een geweldige potter als O’Sullivan, kom je daar nooit mee weg”, beaamde “The Thunder from down Under”. “Maar het is helemaal zijn verdienste. Ronnie zet je zo onder druk, dat je bijna niet anders kan dan fouten gaan maken.”

“Ik ben blij dat ik de beste speler van het seizoen heb kunnen kloppen”, reageerde O’Sullivan. “Robertson is momenteel gewoon de beste van de wereld, zelf heb ik amper twee toernooien gespeeld. In de finale kreeg Neil zeker kansen, gelukkig maakte hij ze niet allemaal af. Zelf heb ik geduldig mijn moment afgewacht. Eerder dit jaar won ik het Masters, maar daar speelde ik niet elke match even goed. Nu ben ik wel heel blij met wat ik hier heb kunnen tonen. Ook als ik de finale verloren had, zou ik tevreden op de week hebben kunnen terugkijken. Nu ga ik een dikke maand rusten, de batterijen weer opladen en dan probeer ik in Sheffield nog eens wereldkampioen te worden.”

O’Sullivan won het Welsh Open eerder in 2004, 2005 en 2014 en evenaart met vier toernooizeges het record van de Schot John Higgins (2000, 2010, 2011, 2015). Ook de naam van Robertson prijkt op de erelijst. Hij was de beste in 2007.

In totaal heeft O’Sullivan nu 28 full rankings, 27 invitatietoernooien en drie minors op zijn palmares. Hij won onder meer vijf keer het WK, vijf keer het UK Championship en zes keer de Masters. Aan zijn zege van zondag hield hij een cheque van 60.000 pond (77.500 euro) over. Robertson moet het met de helft zien te rooien.

Luca Brecel bereikte in Cardiff de achtste finales en stijgt op de wereldranglijst van 28 naar 26, zijn hoogste positie totnogtoe.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in