Cambodja spendeert 40.000 dollar aan wegwerptoilet voor Thaise prinses

Voor het bezoek van een prinses kan je al eens wat extra moeite doen. Maar minstens 40.000 dollar (ongeveer 36.000 euro) uitgeven om in een van de armste regio’s van Cambodja een luxetoilet te bouwen dat na één nacht royale dienst alweer zal worden afgebroken, dat gaat sommigen toch te ver. “Een belediging voor het volk van Cambodja”, klinkt het op de website van de Britse krant The Independent.

Het kostte het Thaise bouwbedrijf SCG negentien dagen om de luxe-wc (8 vierkante meter, airco, zilveren trapleuningen ...) op te trekken op de oevers van het beschermde meer Yeak Laom in de Cambodjaanse provincie Ratanakkiri, waar de Thaise prinses Maha Chakri Sirindhorn een nacht zal doorbrengen tijdens haar nakende driedaagse bezoek aan Cambodja. Alleen de prinses zal van het toilet gebruik mogen maken en het zal na haar doortocht ontmanteld worden.

Een manager van SCG verdedigt de uitgave. “Een koninklijk toilet is gewoon niet bestemd voor de gewone mens”, ofte er is een essentieel verschil tussen een koninklijke kont en een plebeïsche poep. De omwonenden zouden het gebouw na de afbraak van het toilet nog kunnen gebruiken als kantoortje.

Volgens de directeur van het Cambodjaanse team voor plattelandsontwikkeling kost de koninklijke wegwerpbadkamer 130 keer meer dan een standaard openbare wc. Bangkok had ook gemak-kelijk “1.000 of 2.000 dollar kunnen uitgeven aan een degelijk sanitair en dan de rest aan de gemeenschappen en dorpen”, zegt hij.

“Met dat geld hadden hele dorpen degelijke sanitaire voorzieningen kunnen krijgen”, zegt ook Andrew MacGregor Marshall, een ex-journalist die een boek schreef over de Thaise monarchie. Hij spreekt van “een belediging voor het volk van Cambodja”.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in