Vanzo bezorgt Beveren gouden punten tegen Anderlecht
Foto: Photo News

Anderlecht heeft de Europese wedstrijd tegen Olympiakos duidelijk niet goed verteerd. Tegen Waasland-Beveren speelde paars-wit vooral een flauwe eerste helft en vond het niet de weg naar doel na de rust. Beveren scoorde wel, na een overbodige overtreding van Praet kopte Vanzo de 1-0 eindstand op het bord. Nochtans speelde Beveren een uur met tien man na een rode kaart voor Milos Maric. Bekijk om 23u de videosamenvatting op Sportwereld.be

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Na de 6-1-pandoering op het veld van Racing Genk heeft Stijn Vreven drie wissels doorgevoerd bij Waasland-Beveren. Moren, Vanzo en Milosevic betalen het gelag voor de zware nederlaag. Jans, Maric en Coulibaly nemen hun plaats in. Myny blijft op de bank zodat Cissé aan de aftrap komt. Anderlecht moest het tegen Waasland-Beveren doen zonder Steven Defour, de middenvelder raakte niet fit voor dit duel. Daardoor begon Youri Tielemans aan de wedstrijd. Sylla kreeg de voorkeur op Okaka.

Bekijk hier de opstellingen van beide ploegen!

VIDEO. Bekijk de samenvatting

W.-Beveren

Anderlecht

Waasland-Beveren trainer Stijn Vreven vroeg zijn jongens om een reactie na de pijnlijke 6-1 nederlaag tegen Racing Genk. Al van bij de start was duidelijk dat die boodschap was aangekomen, Waasland-Beveren begon bijzonder aanvallend aan de wedstrijd. Na een schuchtere poging van Demir pakte Proto de bal, even later moest de goalie zich wel gewonnen geven toen Gano Siebe Schrijvers voorbij de buitenspelval loodste. De huurling kreeg de bal wel voorbij Proto, zijn gevaarlijke poging strandde echter in het zijnetje.

Het was de beste kans in een verder flauwe eerste helft. De spelers van Anderlecht, Djuricic voorop, speelden een anonieme wedstrijd in de eerste periode, de gevaarlijkste paarswitte kans in het eerste kwart van de wedstrijd kwam van Acheampong.

Rood karton

Op het halfuur ontaardde een verder faire wedstrijd helemaal. Tielemans ging aan het dribbelen in het middenveld, maar duwde de bal iets te ver voor zich uit. Maric tackelde op de bal, maar met beide voeten vooruit. Scheidsrechter Laforge twijfelde niet en trok meteen een rood karton voor de kale middenvelder. Waasland-Beveren voelde zich bekocht, Vreven moest zelfs in de tribune plaatsnemen. Een aanslag van Langil op het been van Najar werd echter niet bestraft. De 0-0 halfweg was logisch, want echte doelkansen waren enkel met een vergrootglas te vinden.

Overbodige fout Praet

De spelers van Anderlecht wisten dat het beter moest na de rust, en zetten dan ook de tweede periode helemaal naar hun hand tegen tien tegenstanders. Toch kregen de Brusselaars niet het verdiende goaltje, voornamelijk omdat doelman Henkinet bijzonder sterk stond te keepen. Eénmaal was de Beverse keeper geklopt, maar gelukkig voor de thuisploeg stond Buatu niet te slapen, hij haalde het schotje van Acheampong van de lijn.

Anderlecht bleef bouwen in de zoektocht naar de goal, maar in een pijnlijke slotfase viel die uiteindelijk aan de andere kant. Dennis Praet pakte een overbodige (tweede) gele kaart aan de eigen achterlijn op zes minuten van het einde. De Brusselse nummer tien zag vanuit de dugout hoe Vanzo, vrijgelaten door Kara, de vrije trap voorbij Proto in doel buffelde. Waasland-Beveren vierde feest, door deze overwinning staat het nu dertiende op vier punten van de laatste plaats. Anderlecht blijft derde, op zeven punten van Club Brugge.

Herbeleef hier de wedstrijd fase per fase!

Belangrijkste fases:

6’ - Siebe Schrijvers wordt het straatje in gestuurd door Gano. De huurling van Racing Genk komt alleen voor doelman Proto maar hij stift de bal een metertje naast. Deze bal had tegen de netten gemoeten.

12’ - Een eerste prik van Anderlecht. Eerst kan Sylla net niet besluiten. Djuricic pikt de bal op en knalt van uit een scherpe hoek op de benen van doelman Henkinet. Acheampong krijgt de rebound ook niet tegen de touwen.

33’ - ROOD - Opwinding op de Freethiel. Kapitein Milos Maric tackelt met de beide voeten vooruit op Najar. De Hondurees wordt een meter de hoogte in gekatapulteerd. Scheidsrechter Laforge twijfelde niet en grijpt meteen naar de achterzak. Dit wordt nog een lang uur voor de thuisploeg.

40’ - Gano is nog steeds opgenaaid na de rode kaart van Maric. Hij gaat vol door op het scheenbeen van Najar. Hij heeft alles mee behalve de bal. Ook dit verdiende een kaart maar scheidsrechter Laforge is even de pedalen kwijt na een tumultueuze periode.

49’ - Dennis Praet pakt zijn vijfde gele kaart van het seizoen na een overbodige tackle op Buatu. Een bewuste zet van de Anderlechtse nummer tien, of toch niet? Hij mist zo de topper van volgende week tegen Standard maar kan nu wel met een propere lei aan de Play-Offs beginnen.

84’ - ROOD - Wat een domme actie van de gewezen Gouden Schoen. Hij gaat een spurtduel aan met Nabab en gebruikt dan zijn beide handen. Een tweede gele kaart is zijn deel. De spelverdeler moet naar de kant met een tweede gele kaart.

86’ - GOAL - Na de fout van Praet mag de thuisploeg een vrije trap nemen. Vanzo gooit zich naar de bal en buffelt het leer zonder pardon binnen. De Freethiel ontploft.