Down-Sec valt ook crisiscentrum Binnenlandse Zaken en cert.be aan
Foto: REUTERS

De groep Down-Sec heeft zondag behalve het nucleaire agentschap FANC ook het crisiscentrum van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken aangevallen en de website cert.be, het “federale cyber emergency team”. Dat heeft de directeur van het Centrum voor Cybersecurity, Miguel De Bruycker, zondagnamiddag bevestigd.

“De drie problemen zijn opgelost”, zei de directeur. “Telkens werd een gelijkaardig procedé gebruikt. Grof geschetst blokkeren ze een kruispunt door het te overladen met internetverkeer. De server kan dit niet aan en laat het afweten.”

Het effect is in alle gevallen dat de publieke pagina’s niet meer geraadpleegd kunnen worden, maar er is geen inbraak in het computerysteem, benadrukt De Bruycker.

De Belgische tak van de groep zei zondag rond 17 uur op Twitter dat hij “tot morgen een pauze” in acht neemt in de cyberaanvallen. Mogelijk worden maandag dus opnieuw websites platgelegd.

Down-Sec voert hiermee actie tegen het uitblijven van politieke actie na de dood van een adolescente die zelfmoord zou hebben gepleegd als gevolg van cyberpesten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in