Kevin Pauwels heeft na een indrukwekkende remonte de Sluitingsprijs in Oostmalle gewonnen. Aanvankelijk resideerde hij rond plek 28, tot hij vooraan plots kwam piepen en zowaar wereldkampioen Van Aert uit het wiel reed. Wout van Aert en Tom Meeusen werden respectievelijk tweede en derde. Sven Nys nam uitgebreid afscheid van het publiek in Oostmalle en wachtte in de laatste ronde zelfs op zijn ploegmaat en boezemvriend Sven Vanthourenhout.

Veldrijden op Sportwereld.be

Heb jij nog een persoonlijke boodschap voor Sven Nys? Wil jij hem bedanken voor al die mooie jaren? Dat kan HIER

Het was de allerlaatste keer voor Sven Nys. Na een carrière van 18 profseizoenen, hangt de Kannibaal uit Baal nu zijn crossfiets aan de wilgen. Een laatste knuffel van zoon Thibau en het laatste startschot kon gegeven worden voor de 39-jarige Nys.

Naast het afscheid van Nys werd in Oostmalle ook het veldritseizoen afgesloten. Nederlands kampioen Mathieu van der Poel en Tom Meeusen, winnaar in Lebbeke, misten aanvankelijk hun start. Wereldkampioen Wout van Aert en Europees kampioen Lars van der Haar daarentegen schoten goed uit de startblokken. De afscheidnemende Nys was aanvankelijk niet zo sterk gestart, maar kwam in de derde ronde alweer aansluiten bij Van Aert en co.

In de vierde ronde peerde David van der Poel ervandoor. In zijn zog wou Sven Nys nog een laatste keertje zijn visitekaartje afgeven. Hij sloop erachter aan in de zandbak. Wereldkampioen van Aert wou het nog niet afgeven, achter de twee koplopers ging hij er met zijn machtige benen achteraan. Vooraan nam Nys resoluut de kop over van Van der Poel. In de achtervolging gooide Tom Meeusen zijn benen in de strijd. Hij nam Mathieu van der Poel en Van Aert mee op sleeptouw. Een inspanning die lukte, want de groep kwam weer aansluiten. 

Fenomenale remonte

Op drie ronden van het einde kwam ook Kevin Pauwels plotspiepen na een remonte van plek 28 naar voren. Met z'n drieën gingen ze aan kop: Pauwels, van Aert en Van der Haar. Ook Nys kon opnieuw aansluiten. Tot in een zandbocht Van der Haar een fout maakte. Het gebeurde achter Pauwels, waardoor die probleemloos verder kon, ook Van Aert kon Van der Haar nipt ontwijken. Nys daarentegen werd opgehouden.

Pauwels toonde grinta en liet zelfs Van Aert achter. De wereldkampioen voelde ook de adem Nederlands kampioen Mathieu van der Poel in zijn nek. Nys zakte er ondertussen wat door, maar mocht na afloop aanschuiven bij toppatissier Roger Van Damme voor pannenkoeken ter ere van zijn afscheid.

In de laatste ronde had Pauwels 24" voorsprong op Van Aert, Van der Poel, Meeusen en Van der Haar. De stille uit de Kempen rondde zijn solo succesvol af. Wout van Aert pakte nog de sprint om de tweede plaats, terwijl Tom Meeusen derde werd. Nys was zeker niet onzichtbaar in zijn laatste wedstrijd in zijn carrière, maar reed in de laatste ronde nog een traag ererondje. Afscheidnemen van het publiek stond vooraan op zijn prioriteiten en stopte zelfs nog even. 

in de krant Het Nieuwsblad trekken we vanaf 1 maart nog eens alle registers open. Guy Van Den Langenbergh dompelde zich helemaal onder in de wereld van Sven Nys:
- de jeugdjaren met unieke verhalen en foto's
- Nys, de superprof
- Nys, de man die de cross groot maakte
- Nys, de BV
- het grote afscheidsinterview