Marco Rubio krijgt de belangrijke steun van Mitt Romney
Mitt Romney Foto: AFP

De Republikeinse presidentskandidaat Marco Rubio heeft zondagochtend de officiële steun gekregen van Mitt Romney, de voormalige gouverneur van de staat Massachusetts. Dat schrijft The Huffington Post, op basis van verschillende bronnen. De steunbetuiging van Romney is van enorm belangrijke waarde voor de senator uit Florida, die wordt gezien als de belangrijkste rivaal van Donald Trump voor de Republikeinse nominatie.

Marco Rubio eindigde zaterdag bij de primary in South Carolina op de tweede plaats op ruime afstand van Donald Trump, die eerder ook al de voorverkiezing in New Hampshire won. De Republikeinse partijleiding ziet Trump echter niet graag als zijn genomineerde en stilaan wordt duidelijk dat het establishment Rubio naar voor schuift als man die Trump moet afstoppen, zeker nu Jeb Bush de handdoek in de ring heeft gegooid.

De voorbije weken schaarden belangrijke partijfiguren als de gouverneur van South Carolina Nikki Haley zich achter Rubio. Dat Mitt Romney nu ook zijn steun toezegt aan Rubio is een enorme opsteker voor zijn campagne. Mitt Romney heeft als tweevoudig presidentskandidaat enorm veel aanzien binnen de Republikeinse partij. Met Super Tuesday in zicht, de belangrijke dag op 1 maart waarop er in heel wat staten voorverkiezingen plaatsvinden, moeten alle zeilen worden bijgezet om te voorkomen dat Donald Trump een onoverbrugbare voorsprong uitbouwt.

Het nieuws over de ‘endorsement’ van Romney is nog niet officieel gecommuniceerd, maar dat zou volgens The Huffington Post niet lang op zich laten wachten. Romney zou hebben willen wachten om zich achter Rubio te scharen uit respect voor Jeb Bush, die afgelopen nacht uit de race stapte.

De steun van Romney voor Rubio is slecht nieuws voor John Kasich, die als enige overgebleven concurrent voor de stemmen van de gematigde Republikeinse kiezers, stilaan de druk voelt om ook snel de race te verlaten om Rubio vrij baan te geven.

Mitt Romney nam het in 2012 als Republikeinse genomineerde nog op tegen Barack Obama maar moest toen het onderspit delven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in