Amerikaans F1-team stelt haar eerste F1-bolide voor
Haas VF-16 Foto: Haas F1 team
Het Amerikaanse Haas F1 team heeft haar allereerste F1-bolide aan het grote publiek voorgestelde: de Haas VF-16

Het Haas F1 team werd opgericht door Gene Haas, eigenaar van Haas Automation en oprichter van het Nascar-team Stewart-Haas Racing. Na de jarenlange ervaring in de Nascar besloot Gene Haas enkele jaren geleden om een eigen F1-team op te richten.

De FIA startte een zoektocht naar mogelijke kandidaten voor een nieuw F1-team en in april 2014 kreeg Gene Haas te horen dat hij met zijn team de toestemming kreeg om deel te nemen aan de Formule 1. Aanvankelijk was het de bedoeling om aan het F1-seizoen 2015 deel te nemen maar het debuut van het Haas F1 team werd uiteindelijk uitgesteld naar 2016. 

De voorbereiding om met een compleet nieuw team deel te nemen aan de Formule 1 vraagt enorm veel tijd. Het F1-debuut uitstellen naar 2016 was dan ook meer dan logisch aangezien Haas in 2014 zelfs nog niet wist met welke motor het zou gaan rijden.

In Juli 2014 volgde de bekendmaking van een sponsorovereenkomst tussen het Haas F1 team en Ferrari. Het was de voorbode van de aankondiging van een technische samenwerking die in september 2014 werd bevestigd. Het nieuwe Haas F1 team zal daardoor met motoren van Ferrari rijden, gezien de progressie dat Ferrari het voorbije jaar met haar motor heeft geboekt, is dat meteen een opsteker voor de nieuwe renstal. Het beschikt immers meteen over een competitieve motor.

Het rijdersduo van het Haas F1 team raakte pas eind vorig jaar bekend. Toen werden Romain Grosjean en Esteban Gutierrez bevestigd bij het team. Teameigenaar Gene Haas wenste een ervaren rijder in zijn team en die kreeg hij ook met Romain Grosjean. De Fransman maakte de overstap van het Lotus F1 team, nu Renault F1 team. Met Esteban Gutierrez werd dan weer bewezen dat de link met Ferrari redelijk intens is. Gutierrez was het voorbije seizoen immers testpiloot bij Ferrari.

Met het Haas F1 team krijgen we eindelijk een Amerikaans team in de Formule 1, iets wat jaren geleden reeds werd geprobeerd door het US F1 Team. F1-baas Bernie Ecclestone zal alvast tevreden zijn. Ecclestone probeert al jarenlang om van de Formule 1 een commercieel succes te maken in de Amerika. De komst van een Amerikaans F1 team kan daartoe alleen maar bijdragen.

Meer F1-nieuws op F1journaal.be: