Olympische droom komt dichterbij voor judoka Jasper Lefevere
Jasper Lefevere en Dirk Van Tichelt Foto: Photo News

Jasper Lefevere is de voorbije dagen twee stappen dichter bij de kwalificatie geraakt voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Zelf verdedigde hij met succes zijn doctoraatsthesis en onrechtstreeks hielp Kenneth Van Gansbeke, zijn concurrent in de klasse tot 66 kg, hem door op de Grand Prix van Düsseldorf niet verder te geraken dan een eerste gevecht.

Lefevere kreeg vrijdag van de jury te horen dat hij geslaagd was voor zijn doctoraatsthesis chemie over katalysatoren. “Na mijn presentatie van 40 minuten kreeg ik nog gedurende een uur vragen over mijn thesis maar die kon ik allemaal beantwoorden”, reageerde een tevreden Lefevere. “Vanaf nu kan ik mij volledig focussen op het judo en mijn kwalificatie voor de Spelen van Rio. Eerlijk gezegd was het de voorbije jaren geen eenvoudige klus om onderzoekswerk en topsport te combineren. Er valt een hele blok van mijn schouders.”

Lefevere en Van Gansbeke strijden in dezelfde gewichtsklasse voor één ticket voor Rio. Per land mag er immers maar een judoka per gewichtscategorie naar de Spelen. Momenteel is Lefevere met een 31e plaats op de olympische Ranking virtueel geplaatst en staat Van Gansbeke, topsporter bij Defensie, negen plaatsen lager. Vrijdag, toen Lefevere zijn doctoraatsthesis verdedigde, kreeg Van Gansbeke een unieke gelegenheid om de kloof te dichten op de Grand Prix van Düsseldorf maar hij raakte niet verder dan een eerste kamp tegen de Canadees Antoine Bouchard.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in