Medewerker Rode Kruis dient klacht in tegen asielzoeker Leopoldsburg

Een medewerker van Rode Kruis Vlaanderen die in het noodopvangcentrum in Leopoldsburg werkt, heeft bij de politie een klacht ingediend tegen een asielzoeker die betrokken was bij de massale vechtpartij van vrijdagnamiddag. Het ging alleen om verbale agressie en dreigende taal vanwege de vechtersbaas, zei An Luyten, woordvoerster van het Rode Kruis, zondag. Intussen blijkt dat een grotere groep uit het centrum in Leopoldsburg vertrekt: dertig asielzoekers verlaten het noodopvangcentrum.

Na de vechtpartij werden elf personen bestuurlijk aangehouden. Vier onruststokers worden naar een gesloten opvangcentrum overgebracht. Zeven anderen worden verplaatst naar andere open opvangcentra. Ook familieleden van deze zeven hebben beslist uit Leopoldsburg te vertrekken.

Aanleiding voor de vechtpartij was een discussie over het niet dragen van een hoofddoek door een Syrische jonge vrouw. Afghanen vonden dat niet kunnen.

De familie van de Syrische vrouw heeft ook beslist het centrum in Leopoldsburg te verlaten. ‘Dat gebeurde eerst in overleg met het Rode Kruis. Er was hen aangeboden naar het centrum in Zwijndrecht te gaan, maar dat wilden ze niet wegens de aanwezigheid van Afghanen ginder. Nu hebben ze beslist dat ze zich maandag aanbieden aan de dispatching van de dienst Vreemdelingenzaken om elders terecht te kunnen. Het centrum in Leopoldsburg is een open centrum, zodat mensen zelf uit vrije wil kunnen vertrekken’, aldus nog An Luyten.