Ook Kinderrechtencommissaris pleit voor afschaffing uithandengeving
Foto: Photo News

Vlaams Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen steunt het pleidooi van enkele onderzoekers om de uithandengeving af te schaffen. Nu Vlaanderen een eigen jeugdrecht uitstippelt, is het een ideaal moment om de “discriminerende” praktijk te schrappen, meent de Kinderrechtencommissaris.

Sinds de zesde staatshervorming is de aanpak van jeugddelinquentie een Vlaamse bevoegdheid. Het is nu aan Vlaanderen om een nieuw jeugdrecht uit te tekenen. Hoe moet Vlaanderen omgaan met kinderen en jongeren die verdacht, vervolgd of veroordeeld worden voor een als misdrijf omschreven feit? Welke regels moet er gelden voor uithandengeving en gesloten opvang? Dat zijn maar enkele vragen waar Vlaanderen zich over moet buigen.

In een uitgebreid artikel op Sociaal.net pleiten onderzoekers Sara Lembrechts en Katrien Herbots ervoor resoluut de kaart van de kinderrechten te trekken. Daarbij roepen ze Vlaanderen ook op de praktijk van uithandengeving af te schaffen. Het gaat om de praktijk waarbij minderjarigen vanaf 16 jaar bij ernstige feiten kunnen berecht worden als volwassenen.

De onderzoekers wijzen niet alleen op kritiek van het VN-Comité voor de Rechten van het Kind maar stellen ook dat de praktijk haar doelen (afschrikking, veiligheid, bescherming van de maatschappij) voorbij schiet.

Verder willen de onderzoekers dat Vlaanderen op zoek gaat naar alternatieven voor vrijheidsberoving. Minderjarigen van hun vrijheid beroven (en bv. plaatsen in een gesloten voorziening of in detentie houden) “kan enkel als uiterste maatregel, wanneer er geen ander antwoord mogelijk is en dit enkel voor de kortst mogelijke duur”.

Het Vlaamse Kinderrechtencommissariaat is het helemaal eens met de onderzoekers. “We onderschrijven volledig wat de onderzoekers stellen. We klagen dit zelf al langer aan”, klinkt het. “De hervorming is inderdaad een ideaal moment om dat vanuit Vlaanderen aan te pakken”. Het Kinderrechtencommissariaat liet eerder ook al verstaan dat opsluiting enkel kan als “laatste redmiddel” en liefst “zo kort mogelijk”.

Wat de uithandengeving betreft, ook daar vraagt de Kinderrechtencommissaris al langer voor een afschaffing. “Centraal in het jeugdrecht is het non-discriminatiebeginsel: één systeem voor alle minderjarigen. Uit handen gegeven jongeren worden behandeld als volwassenen. Ze vallen buiten het jeugdrechtsysteem waardoor ze anders behandeld worden dan andere minderjarige verdachten en daders”, zo staat daarover in een eerder memorandum van de Kinderrechtencommissaris te lezen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in